Theo van der Zanden
Theo van der Zanden Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Theo van der Zanden

Lichtjes van de kerstboom branden in verschillende kleuren. Theo van der Zanden (54) heeft zijn knusse huis in Beek en Donk al helemaal in kerstsfeer. Als man alleen heeft hij geen vrouwenhand nodig. Onder het toeziend oog van Maria, als beeld aan de muur, spreekt DeMooiLaarbeekKrant deze actieve Laarbekenaar.

Makkelijk was het niet, een afspraak plannen. Toen je je mobiel opnam, was je actief bij de Laarbikker. Altijd zo druk in de weer?
"Afgelopen maanden waren inderdaad erg druk. Op woensdag en donderdag koken we met vrijwilligers een verse maaltijd in de ontmoetingsruimte van de Waterpoort, 'De Laarbikker'. Dat is erg gezellig en iedereen is welkom. Om vier uur 's middags gaan we koken, zodat we om zes uur kunnen uitserveren. Donderdagochtend schenk ik daar koffie, ook dan is heel Laarbeek welkom. Het is een sociale bijeenkomst. Nu kom ik net uit Mariahout waar ik een groep senioren regisseer. Ze studeren een komisch stuk in voor carnaval."

Van koffie schenken tot stukken regisseren. Je bent op veel fronten inzetbaar. Meer onvermoede kanten?
"Bij WISH kun je me als sfeerbeheerder tegenkomen, ik poets muziekcentrum 't Anker en ik maak kleding en speel mee bij Toneelvereniging Mariahout. Via de toneelvereniging werd ik gevraagd voor het carnavalsstuk van de KBO. Ik zat werkloos thuis toen ze me hiervoor vroegen. Dit is mijn tweede jaar. Erg leuk om te doen, al moet ik soms een scheidsrechtersfluitje gebruiken, haha, soms werken de gehoorapparaten niet goed. Met een fluitje krijg ik iedereen weer bij de les."

Lijkt het vrijwilligerswerk op de baan die je had?
"Helemaal niet. Ik deed financiƫle administratie. Na mijn ontslag en het starten van vrijwilligerswerk merkte ik dat ik graag met mensen werk. Ik doe inmiddels heel andere werkzaamheden dan waar ik voor opgeleid ben."

Werkloosheid zorgde dus voor andere inzichten. Heb je inmiddels nieuw werk?
"Tegenwoordig kun je me in het Dorpshuis in Lieshout vinden. Sinds oktober verricht ik daar hand-en-spandiensten en sta ik achter de bar. Ik moet nog veel leren. Ervaring heb ik als vrijwilliger in Openluchttheater Mariahout en als barman bij de homobar in Helmond. Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd, ook op het persoonlijke vlak. Ik ben meer recht voor zijn raap, open en eerlijk."

Vroeger was je anders?
"Als klein jongetje was ik verlegen en werd gepest. Ik hoorde er niet echt bij. Speelde uiteindelijk vooral met meisjes. Voor de liefde kwam ik naar Beek en Donk. Die relatie is al een flink aantal jaren over. Het verliezen van mijn moeder heeft ook veel met me gedaan. Van al die ervaringen heb ik geleerd. Ik ben tevreden hoe de situatie nu is. Ik voel me nooit alleen en ben gelukkig, zeker niet zielig of eenzaam. Als de ware Jacob voorbij komt dan is dat meegenomen maar ik red het prima alleen."

Theo geeft de Pen door aan Frans Raaijmakers uit Aarle-Rixtel. Over twee weken leest u zijn verhaal.