Afbeelding
Foto:

Van een zandweg naar een snelweg…

Glasvezel
Het CDA Laarbeek is zeer verheugd over de komst van glasvezel in het buitengebied van Laarbeek. Glasvezel maakt snelle en betrouwbare internetverbindingen mogelijk. Het gebruik van huisautomatisering (domotica) wordt hierdoor voor de bewoners van het buitengebied ook toegankelijker. De bediening van apparaten in huis, zoals de thermostaat, de verlichting en gordijnen, de bewakingscamera enzovoort, kan allemaal via internet. Terwijl u op de bank zit of op afstand, zelfs ver van huis. Maar denk ook aan veiligheidsmonitoring, dat door glasvezel een stuk eenvoudiger wordt. Valdetectie, brandmelders en veiligheidscontrole om het huis via een camera te bewaken is eenvoudig te bedienen en te monitoren. Natuurlijk blijft surfen op internet een favoriete bezigheid. Informatie opzoeken, vakanties boeken, mail bekijken, videobellen, gamen: het kan allemaal snel, veilig en betrouwbaar.

Veranderingen
Ook voor de (agrarische)bedrijven, de zorglocaties en toeristische activiteiten in het buitengebied is een snelle, veilige en betrouwbare internetverbinding van belang. Ontwikkelingen voor deze activiteiten in het buitengebied zijn tegenwoordig bijna ondenkbaar zonder snel internet. Omdat veel, vooral agrarische gebouwen in het buitengebied de afgelopen jaren hun oorspronkelijke functie hebben verloren en men verwacht dat deze ontwikkeling nog verder doorzet heeft dit niet alleen gevolgen voor de agrariërs zelf, maar ook voor het karakteristieke landschap en de natuur in Laarbeek.

Nieuwe kansen
Het vrijkomen van deze agrarische gebouwen biedt daarom ook nieuwe kansen. Gebouwen kunnen voor een andere functie gebruikt worden of nadat de oude gebouwen gesloopt zijn kan een nieuwe inrichting ontstaan waardoor de leefbaarheid, de vitaliteit en de ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied een nieuwe impuls krijgen. Deze ontwikkelingen vragen veel aandacht. Er zullen politieke keuzes gemaakt moeten worden, welke zorgen voor de benodigde flexibiliteit, maatwerk en kaders. Het doorgaan van aanleg van glasvezel is daartoe een zéér positieve, innovatieve ontwikkeling in het Laarbeeks buitengebied. Van zandweg naar digitale snelweg. Wij juichen dat toe!

Namens CDA Laarbeek
Albèr van der Aa

Albèr van der Aa