Afbeelding
Foto:

Majoor Bosshardt op Laarbeekse Vrouwendag 2001

Redacteur: Dieuwke Kommerij

Met plezier denkt Dora Donkers terug aan die bijzondere Vrouwenavond op 8 maart 2001 in de Dreef in Aarle-Rixtel. Majoor Bosshardt (8 juni 1913- 25 juni 2007) van het Leger des Heils hield haar lezing. "Het was een uitschieter, een avond om nooit te vergeten. Wat een wereldvrouw!"

Hoedje af en collecteren
Tweehonderd vrouwen genoten die bewuste Vrouwenavond van de verhalen van de toen 87-jarige heilsoldate Majoor Bosshardt. Meer dan vijftig jaar gaf zij hulp aan dak- en thuislozen, probleemgezinnen, prostituees en verslaafden in de binnenstad van Amsterdam, gedreven door haar geloof. Wat zal het een groot contrast geweest zijn; de vrouwen in de rosse buurt die avond achterlaten, voor Laarbeekse vrouwen in de Dreef. Dora vertelt: "Ik was die dag voorzitter van het Vrouwenoverleg Laarbeek. Boeiend vertelde de majoor over haar belevenissen in de rosse buurt. In de pauze ging haar hoedje af, de zaal door, om te collecteren voor het Leger des Heils. Er werd gul gegeven en haar boeken verkochten goed. Na de pauze gebeurde het. De majoor luisterde, inmiddels knikkebollend, naar muziek en zang van wereldkoor Keskedee. Opeens schrikt ze wakker, pakt haar hoedje dat onder de stoel ligt, en schiet de zaal uit. Wij erachteraan. Ze gaat zitten, schudt haar hoedje om en begint meteen de opbrengst te tellen. Dat beeld vergeet ik nooit meer! Bij terugkomst in Amsterdam stuurde ze gelijk een bedankbriefje. De avond in Laarbeek was een 'bijzondere uitschieter' qua opbrengst geweest liet ze weten."

Brief van oud-burgemeester van Hout
Uit haar map duikelt Dora de brief van oud-burgemeester van Hout op, die op 20 februari 2001 naar majoor Bosshardt verstuurd werd. In de brief schrijft hij onder meer: "Nadat ik – als voorzitter van het Brabants dialectenfestival – mij van de opgedragen taken had gekweten, kwam ik in gesprek met mw. Beaard, welzijnswerker binnen onze leefgemeenschappen. Ik heb haar toen verteld dat u nog steeds lezingen houdt en deze 'aanbeveling' is door haar vertaald door u als 'spreekster' uit te nodigen….Natuurlijk zal ik met plezier en respect aanwezig zijn op 8 maart a.s.!" Dora weet zich te herinneren dat in de krant had gestaan dat de majoor de zaal ingebracht werd door haar neef. Dat was niet het geval. Oud-burgemeester van Hout had deze taak op zich genomen en bij hem thuis had de majoor ook gegeten. Trouwens, op de foto loopt Dora de laatste meters naar het podium zelf gearmd met majoor Bosshardt. Het symboliseert waarschijnlijk de letterlijke verbondenheid tussen vrouwen onderling, passend bij het thema van die avond: 'Voor elkaar'.

Prachtige anekdotes
Het verhaal over Beatrix die in 1965 incognito met de majoor door de rosse buurt gaat en wordt ontdekt door een fotograaf, spreekt tot de verbeelding. En wat te denken van die man die een prostituee bezocht en niet wilde betalen? Ze gooide hem in het water, waarna hij meerdere keren; 'God, help me toch!' riep. De majoor en andere omstanders trokken hem op het droge. Toen de majoor vroeg of hij in God geloofde, ontkende hij dat. "Terwijl ik u zeker vier keer om Zijn hulp hoorde roepen", zei de majoor. De man bekeerde en stuurde zijn dankbrief met enkele honderden guldens naar Leger des Heils. Majoor Bosshardt bracht het geld naar de prostituee die de man in de gracht had gegooid …

Dora Donkers
Afbeelding