Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

GROOTSE HILARITEIT OP HET 'GALA DER SPARTANEN'

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk - Al voor het derde jaar op rij houdt voetbalvereniging Sparta'25 het 'Gala der Spartanen'. Op een donkere avond net voor de Kerstdagen kunnen de Spartanen genieten van een optreden, waar vier kletsers hun opwachting maken om de toeschouwers een spetterende avond te bezorgen.

Striepke
Hoewel het draait om de vier kletsers zijn het vooral de drie mannen van Striepke Veur, die de avond glans geven. Bram Bosmans de orgelvirtuoos en de twee presentatoren Mario Cortenbach en René van Luytelaar weten de zaal binnen een paar tellen naar hun hand te zetten. Het begint al met de microfoontest, die hilarisch verloopt. Eén microfoon doet het schijnbaar niet, maar al vlug komt de aap uit de mouw, want: "Mario zi niks"! Het zangduo weet de zaal goed op te warmen voor elke kletser, en lardeert het geheel met leuke onzinliedjes, zelfs één, dat speciaal op het voetbal is aangepast. De gezichtsuitdrukkingen van het tweetal en de steeds terugkerende uitroep "Mááááár….., wa fijn!" zorgt voor Helmondse taferelen in de Beek en Donkse kantine. Nog even gevraagd naar de herkomst van de naam…. Welnu; om een eenheid te brengen in het tenue werd bij het bestaan van de groep, 35 jaar geleden, gezocht naar een passende outfit. "Iemand had nog markiezenstof op de zolder liggen", vertelt René, "maar net niet genoeg voor de achterkant van het jasje. Vandaar hebben we alleen aan de voorkant een striepke!"

Onzin
De vier kletsers geven elkaar niet veel toe. Boy Jansen, als Herman den Blijker, ontdekt op de voorste rij iemand, die net zo kaal was als hij. "Ik kan iets wa gij niet kaant", en tilde zijn kale hoofd op, waaronder zijn eigen haardos verstopt zit. Elke kletser legt zijn eigen accenten. De grappen en grollen vliegen de zaal in. Sommigen brengen een oudere klets, zoals Frank Schrijen en Andy Marcelissen, maar Dirk Kouwenberg doet de act, waarmee hij een gooi wil doen naar de Zilveren Narrenkap, de hoogste onderscheiding van de Helmondse carnavalsvereniging, na afloop van het Grandgala du Keieklets. In deze klets staat de SRV-wagen centraal, die Dirk als tandarts gebruikt om patiënten te bezoeken. Vooral Ankie van Grunsven moet eraan geloven, omdat haar gebit voldoende aanleiding is om wat onzin aan op te hangen.

Respect
Jammer is, dat de klets van Andy door zijn binnensmondse manier van praten voor de meeste oudere toeschouwers als volkomen onverstaanbaar wordt ervaren. Zijn uitbeelding van een blinde met hond, die op commando gaat zitten was evenwel prima; "Zittie nou, want da kan ik dus nie zien?" Opvallend zijn de doordachte teksten van Frank Schrijen en de gedachtenkronkels die hij de zaal in gooit, zoals zijn definitie van geluk: "As ge pech het en ge merkt ut nie….." Nee, pech hadden de organisatoren van deze avond zeker niet. Iedereen heeft genoten en de avond draagt daarom met recht de titel het 'Gala der Spartanen', want ze zijn er allemaal, oud en jong. Iedereen helpt mee en iedereen gunt elkaar een leuke avond door aandacht te tonen als de kletsers en presentatoren aan het woord zijn.

Afbeelding
Afbeelding