Josephien Poels
Josephien Poels Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

'Dat verdient een bloemetje'

Redacteur: Dieuwke Kommerij
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Vier prachtige boeketten heeft Ralph Bertens van Bloemend in Lieshout al klaargezet. DeMooiLaarbeekKrant gaat hiermee vier mensen op straat verrassen. Zij mogen vertellen wie dit kleurrijke boeket verdient. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Lees maar eens wie we tegenkwamen in Lieshout en Mariahout en wat voor verhalen dit opleverde.

"Dan denk ik meteen aan Trees van Rooij"
In de Dorpsstraat wandelt Josephien Poels. In haar hand draagt ze een felgekleurd groen tasje. Zij hoeft er niet lang over na te denken, wie in haar ogen een bloemetje verdient: "Dan denk ik meteen aan Trees van Rooij. Zij zorgt al jaren dat onze bridgeclub draait. Hoeveel jaren ze dat al doet weet ik niet precies. Al heel lang. Het zal ergens tussen de twintig en dertig jaar zijn. Eigenlijk is Trees de leidster, ook al heeft ze nu assistentie. We bridgen elke dinsdagmiddag met ongeveer dertig mensen bij Morees. Toen een lid van onze bridgeclub onlangs verongelukte, hield Trees in de stromende regen op het kerkhof een praatje. Zij zorgt dan ook dat iedereen er staat met een roos. Ja, Trees is een fijn mens."

"Ciska is gewoon een heel lief mensje!"
Op de Heuvel wandelt Maria Huygens met in de buggy haar kleinzoon Brent. Zij brengt het boeket graag naar Ciska Swinkels in Lieshout: "Mijn moeder is dit jaar in mei overleden. Zij kende Ciska van de tijd dat ze in de Klumper woonde. Toen mijn moeder verhuisde naar Franciscushof, kwam Ciska wekelijks op bezoek. Ze bracht een gekookt eitje mee of ging samen met mijn moeder een potje kaarten. Ze was begaan met mijn moeder en bleef haar trouw bezoeken, ook toen ze zelf niet fit was. Later bezocht ze mijn moeder ook in 'De Regt' belandde. Ciska is gewoon een heel lief mensje!"

"Wie weet kan ik zijn vrouw nog eens ontmoeten"
De derde bos bloemen brengt ons naar Franciscushof. Daar is Annie Hordijk net terug van de wekelijkse wandeling door het dorp. Het liefst zou zij bloemen willen uitdelen aan al die vrijwilligers die op vrijdagochtend de mensen in hun rolstoel duwen. Zij zegt: "Er komen nu veel mensen in mijn gedachten die een bloemetje verdienen. Maar als ik dan toch moet kiezen, dan wil ik graag dat deze bos bij de vrouw van Piet van de Kam terechtkomt. Zij gunt hem de vrijheid om hier te helpen, maar moet hem dan wel missen. En Piet is er altijd: hulpvaardig en trouw. Dat vind ik heel bijzonder. Wie weet kan ik zijn vrouw nog eens ontmoeten."

We vertrekken naar Mariahout en leveren onderweg twee bossen bloemen af; ééntje in Lieshout bij Toos van de Kam en de andere bij Trees van Rooij. Zij mogen bijna een week nadenken wie hun gulle gever – buiten Ralph Bertens van Bloemend– is. In Mariahout duiken we de nieuwbouw in, op zoek naar ons volgende 'slachtoffer'. Wie stapt daar uit dat rode autootje? Even snel parkeren ...
We maken kennis met Rajesh Shyumnarain, die geduldig zijn naam spelt. Dat heeft hij vaker gedaan. Hij reageert blij verrast en werpt een bewonderende blik op de bloemen. Rajesh vertelt dat hij in Mariahout is, om een bezoek te brengen aan één van zijn werknemers: Hugo Barten. De bos bloemen gaat naar hem. Rajesh is werkgever van Deta Service en detacheert IT'ers: "Dit is gewoon een bezoekje buiten het werk om. Wij waarderen onze werknemers, want zij zijn ons visitekaartje. Hugo is een vakkundig kandidaat die zijn werk uitstekend doet. Wij willen interesse tonen in onze mensen. Het is en blijft natuurlijk mensenwerk!", lacht Rajesh.

DeMooiLaarbeekKrant bedankt Bloemend voor de prachtige bloemen die mooie verhalen opleverden.

Rajesh Shyumnarain
Maria Huygens met kleinzoon Brent
Annie Hordijk en Piet van de Kam