Laten we er het beste van maken

Geen zin in Sinterklaas, Kerstmis, Oud en Nieuw met alle gebruiken en gewoontes. Vorig jaar overleed mijn schoonmoeder en vorige maand mijn schoonvader en ik mis ze. Omdat mijn schoonvader zeer hulpbehoevend was, zijn we met de hele familie in de rol van mantelzorger terecht gekomen. Zo plotseling als die rol kwam, zo plotseling is hij voorbij. De eerste dagen na de afscheidsviering was ik leeg, duf en doods. De weken daarna was ik boos en zelfs agressief. Ik weet met mijn gevoelens geen raad en ik ben niet de enige.

Terwijl ik door foto's scroll om een nieuwe jaarkalender te maken, zie ik diverse foto's van mijn schoonvader passeren. Een mooie lieve man die, hoe verder de ziekte hem in zijn macht kreeg, steeds aandoenlijker en vertederender werd. Zijn optimisme was bewonderingswaardig en het leek wel of hij me rust gaf. Rond de dood van mijn schoonmoeder had hij vele heldere momenten en we bespraken samen zijn niet al te rooskleurige toekomstbeeld. Hij was het, die me al snel de les las. Toen ik op een ongemakkelijk moment mijn schoonvader bij een of ander onnozel klusje moest helpen en ik luidkeels grapte "Het kumt goed!" keek hij me indringend aan. "Goed komt het niet, maar laten we er het beste van maken."

Dat is de beste tip die ik in jaren gehad heb. Want samen hebben we er het beste van gemaakt. Daarom wil ik via mijn column mijn schoonvader eren en deze tip aan jullie doorgeven. Rond de kerst spelen veel gevoelens en emoties op. Je wilt dingen die een ander niet wil, denkt terug aan het verleden en aan keuzes die je in je leven hebt gemaakt. Misschien zie je op tegen verplichtingen of heb je je in een veel te moeilijke kerstdis laten manoeuvreren. Neem de raad aan van een oude man, die na zestig jaar zijn vrouw verliest en in korte tijd op veel verschillende plekken gewoond heeft met een hoofd dat steeds minder opnam.

Laten we er samen het beste van maken. Ook ik, sikkeneurig op de bank of mopperend op de kinderen. Ik rouw nog steeds over een echtpaar wat ik zo lief had maar kijk voorzichtig vooruit met zijn laatste wijze les die zelfs een heel moeilijke tijd mooi maakte. "Laten we er het beste van maken."