Tijd om te overwinteren...

Voor de KNVB begint weer de periode van uitstel maar gelukkig nooit geen afstel! Maar wat was het gemakkelijk als we gewoon in december, januari en februari standaard niét zouden voetballen en we vanaf maart tot en met mei, dit seizoen zouden afmaken. Geen clubs die drie of meer wedstrijden achterliggen dan wel voorliggen door afgelastingen, geen competitievervalsing en eigenlijk alleen maar voetballend met 'goed' weer! Dit zegt, wilt eenieder al jaren... de KNVB doet echter wat hij/zij wil.

Tijd om iets anders te bekijken...tijdens de, toch enkele weken, vastgelegde en zogeheten winterstop! Wat dacht je van wintersporten...de verzamelnaam voor vormen van sport, die als wedstrijdsport, recreatie sport of als vakantiebezigheid op het ijs of sneeuw worden uitgeoefend. Zo kun je gaan snowboarden, 'spring je schans', 'skie je Alpine' of 'loop je lang'. Maar dat het wat kouder is dan in hartje zomer, is zeker. Niet dat we het hier zelf voor laten, want eenmaal lekker aan het 'wintersporten' kennen we geen echte koude meer en zeker niet de kinderen. Die hebben het immers nooit koud, nou de 'diehards' dan, die altijd zin hebben om te sporten, of het nou wél of géén weer is. Maar er zijn ook genoeg sporten die een 'doorsnee' kind of volwassene niet zomaar speelt, doet of bedrijft. Wat te denken van bobsleeën, waar je met twee of vier mensen een Bob in gaat en met maar liefst rond de 150 kilometer per uur een afdaling bestiert! Of rodelen, ander woord voor sleeën, waarbij je plat op je rug óf buik naar beneden glijdt met een zeer hoge snelheid. Hierbij stuur je met jouw gewicht, liggend op een aparte, speciale slee. Bij beide snelheidssporten gaat het om controle en in sommige gevallen leiden deze afdalingen tot ernstige ongelukken. Een andere bijzondere wintersport is het ijsklimmen. Hier klim je tegen een muur van ijs op, waar zelfs soms stukken van de wand afbreken. Vaak beoefent men deze sport op gletsjers, maar kun je in Nederland ook op een nagemaakte wand beoefenen. Dat hier ook sprake is van 'gevaar', moge ook duidelijk zijn.

Wat een feit is, is dat de meeste wintersporten zijn ontstaan als een alternatief transportmiddel in de wintermaanden, als de wegen en vaarwegen niet meer op normale manier begaanbaar waren. Zo wordt er al eeuwen geschaatst en gepriksleed om ijsvlakten gemakkelijker te kunnen oversteken en nu gebruikt men steeds meer en meer deze 'transportmiddelen' ook voor recreatieve doeleinden. En gelukkig niet alleen recreatief, maar zal men tijdens de komende Olympische Spelen, ook zéér competitief de schaatsen gaan onderbinden.

Hopelijk zullen we weer veel het beeld zien van 1,2 en 3 Oranjehemden op het podium, maar zie ook wel dat weer geheel onbekende schaatslanden sterk aan de weg aan het timmeren zijn. Kortom, we staan als Nederland op een 17e plaats in de NOC - rangschikking, met maar liefst 377 medailles, waarvan we er 110 op de Winterspelen hebben gewonnen. Dus nog een hoop te winnen, willen we de Zomerspelen gaan overtreffen. Ik zeg: 'Als je het doet, ga er dan voor'! Met of zonder wintersport in uw programma, wens ik u en de uwen heel prettige Kerstdagen, een fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2018! Ga er voor!

R. van den Enden