Afbeelding
Foto:

EINDELIJK EEN HEEMHUIS VOOR LIESHOUTSE HEEMKUNDEKRING

Redacteur: Jac Babin

Lieshout - De Lieshoutse heemkundekring 't Hof van Liessent, kijkt met bijzonder veel plezier terug op 2017. Het lukte de vereniging na 35 jaren zoeken, eindelijk om een eigen pand te verwerven, in hartje Lieshout. DeMooiLaarbeekKrant spreekt met twee trotse en enthousiaste bestuursleden, voorzitter Louis Doomernik en secretaris Nelly de Groot.

Lange zoektocht
"De heemkundekring is opgericht in 1982", vertelt Nelly. "Een groepje enthousiastelingen was hevig geïnteresseerd in de geschiedenis van Lieshout. Activiteiten vonden beurtelings plaats bij een van de bestuursleden. Er was al snel behoefte aan een eigen heemhuis. Het oog viel op een leuk, pandje op den Heuvel, met een historische uitstraling. Willemke Meulendijks dreef er een snoepwinkeltje. Dat plan liep op niets uit. De toenmalige gemeente Lieshout was niet bij machte deze mooie optie financieel te ondersteunen."

Er volgde een jarenlange zoektocht met vele teleurstellingen. Te lang zochten opeenvolgende besturen naar een historisch pand in het centrum van Lieshout, tegen een aanvaardbare huurprijs. Het was steeds, 'net niet'. Er was inmiddels 'tijdelijk' onderdak gevonden in het Dorpshuis. De hunkering naar een eigen 'stekkie', bleef. "Het enige leuke aan die periode was dat het vermogen van de heemkundekring gestaag groeide", lacht Louis. "De Stichting Vrienden van heemkundekring 't Hof van Liessent, brachten met hun acties ook het kòpen van een geschikt pand binnen handbereik."

Dorpsstraat 13
Het bestuur onder leiding van Louis kwam tot de conclusie dat een heemhuis, centraal gelegen binnen de bebouwde kom van Lieshout of Mariahout, mèt een historische uitstraling, niet mogelijk of betaalbaar was. "Dorpsstraat 13 heeft geen historische uitstraling", geeft Louis toe. "Het ligt echter op een prima locatie. Wij hebben het gekocht en huren een gedeelte. Het past volledig binnen ons budget", lacht de trotse voorzitter, terwijl hij uitnodigend de voordeur opent. "Let maar niet op de rommel", verontschuldigt hij zich. "We hebben nog maar net de verhuizing achter de rug. Er zal hier nog heel wat geklust moeten worden."

Het valt DeMooiLaarbeekKrant op dat het pand veel meer ruimte biedt dan je zou verwachten: Een forse ontmoetingsruimte, een vergaderruimte, een tentoonstellingsruimte, een keuken, een toilet en een royale bergruimte!

Nog meer dromen
"We willen dat dit heemhuis laagdrempelig wordt", zegt Nelly enthousiast. "Mensen moeten hier zo binnen kunnen lopen als ze van de bakker of de slager komen. Een praatje maken, kopje koffie drinken, tentoonstelling bekijken, fotootje laten zien van vroeger of iets opzoeken."

"We gaan ons nog meer dan voorheen richten op jeugd", zegt Louis. Zo zullen we in de toekomst ook te vinden zijn op Facebook. We zijn al te vinden op Wikipedia met wetenswaardigheden over Lieshout. We gaan in 2019 aandacht besteden aan het vieren van 75 jaar Bevrijding van Lieshout en Mariahout". Nelly vervolgt: "Er zit een boek in de pen over de Lieshoutse Middenstand."

De opening
"De feestelijke opening gaat plaatsvinden ergens in het voorjaar van 2018", verklapt Louis. "Tot die tijd wordt het vooral klussen." DeMooilaarbeekKrant wenst 't Hof van Liessent veel succes op hun nieuwe locatie!