Afbeelding
Foto:

Ruim 55 jaar 'Van den Baar' in het Lieshoutse carnaval

Redacteur: Martin Prick

Ongeveer 55 jaar geleden in 1962 stond Toon van den Baar als een van de eersten aan de wieg van het Lieshoutse carnaval, dat toen net zoals overal in de regio nog 'Vastenaovond' heette. Was het tevoren vooral een café-feest, in de zestiger jaren werd er een prins benoemd. Het begon met de 11e november, op 11-11 dus werd de Raad van Elf gekozen. Daaruit ontstond volgens Joop van den Baar, zoon van, een prinsencommissie van een man of drie. Zij moesten in beraad over de nieuwe prins. Pas na een maand of anderhalf kwam de prins dan voor de dag. De eerste prins was Prins Frits de eerste, hij was een broer van Martien Klomp, de vroegere uitbater van zaal 'De Koekoek', nog steeds het middelpunt van het carnavalsgebeuren in Lieshout. Frits is inmiddels in de tachtig en woont in Frankrijk, al kan hij het niet laten af en toe nog eens naar Lieshout te komen om de carnavalsdagen mee te maken. Op die eerste foto zijn ook andere bekende families uit Lieshout vertegenwoordigd. Wat te denken van Karel van den Biggelaar, Piet Foolen en Toon van Kaathoven, toen al verantwoordelijk voor de muziek.

Traditie
Vanaf het begin is de familie Van den Baar bij het carnavalsgebeuren betrokken. Vanaf 1966 is er altijd wel iemand van de familie lid geweest van de raad van elf of is adjudant geweest, zoals Martijn in 2016. Na Toon van den Baar, bekend als derde prins van de Raopers in 1966, zijn Joop en Martijn van den Baar heel actief geweest binnen de vereniging. Vanaf het begin is er altijd een optocht geweest met voor elke prins een nieuwe aangepaste prinsenwagen. Zo verscheen Toon van den Baar als schilder in een prinsenwagen, die een groot blik Flexaverf voorstelde. Zo'n wagen moest in twee dagen worden opgebouwd, want de benodigde vrachtwagen van de firma Boekweit moest de hele week gewoon rijden. Menig prinsenwagen ontstond in de oude loods van Staadegaard aan de Kuiperstraat. Piet van der Bruggen en Joop van den Baar waren belangrijke mensen die werkten aan de totstandkoming van het nieuwe product! Martijn vertelt, dat hij vaak met emmers latex moest lopen om de benodigde kleuren aan te slepen.

55
In die dagen was het gebruikelijk dat de carnavalsstoet alle cafés van Lieshout bezocht, en dat elke dag weer! "Het was één hechte familie!", legt Martijn uit. Ook ontstond ook mede door toedoen van Jan Boekweit het jeugdcarnaval. Er werd er uit stukken stof, die ergens 'geregeld' waren capejes en steekjes gemaakt voor de jonge raad van elf. Bekend zijn ook de grappen die werden (en worden) uitgehaald tijdens die 55 jaren. Het weghalen van het beeld van de 'heikneuter' in Mariahout is heel bekend. "Tijdens de carnaval werd het dan wel weer teruggegeven voor een vat bier", vertelt Joop van den Baar, "maar je had er een hoop werk mee, want dat beeld moest opgetakeld en vervoerd worden". De volgende Van den Baar staat alweer in de steigers, want Tijn, de zoon van Martijn, helpt al prima mee tijdens de dagen en kan zich het leven zonder carnaval moeilijk voorstellen. Hoe kan dat ook met zo'n lange Van den Baar-aanwezigheid in het Lieshoutse Raopersgebeuren! Op 3 februari vindt 's avonds een groot jubileumfeest plaats, waar een prominente rol is weggelegd voor Arjan d'n Uurste, de 55e prins en voortrekker van carnaval in Raopersgat.

Afbeelding