Staand, vlnr: Jo, Maria, Wim, Marcel, Roel, Henk, Ietje en Mari. Gehurkt, vlnr: Henriëtte, Wilhelmien, Gerard en Justien
Staand, vlnr: Jo, Maria, Wim, Marcel, Roel, Henk, Ietje en Mari. Gehurkt, vlnr: Henriëtte, Wilhelmien, Gerard en Justien Foto:

12 kinderen Van Eijndhoven samen 700 jaar

Redacteur: Martin Prick

Mariahout - Toevallig vond het gesprek met het 700-jarige gezin Van Eijndhoven plaats bij één van de twee leden van het gezin, die zich buiten Mariahout vestigde. En; néé, het is geen familie van pastoor Van Eijndhoven, al zijn er wel raakpunten….

Modderpoel
Op 7 december 2017 bereikten de 12 kinderen van Jan en Stien van Eijndhoven-Vos deze gezamenlijke leeftijd. Een beetje rekenen leert dat de gemiddelde leeftijd ergens rond de 58 jaar moet liggen. Eerst maar meteen even de administratie afhandelen. De gezinsleden zijn: Henk (67), Wim (66), Jo (65), Roel (63) Ietje (62), Maria (60), Henriëtte of Jet voor intimi (58), Mari (57), Justien of Stien, zoals moeder (55), Gerard (53), Wilhelmien (50) en Marcel, die met 44 jaar de rij sluit. Van de kinderen werden de eerst vijf geboren op Zoffelt (Zondveld), zes in Mariahout en de jongste (Marcel dus) in Veghel in het ziekenhuis. In Mariahout woonde het gezin aan de Rooijseweg B27a, later is het adres veranderd in Torrenven 3. De vraag van uw redacteur of er nog meer grote gezinnen in de buurt woonden werd negatief beantwoord: "Wij hadden geen buren", vertelt Ietje, "het enige huis was onze boerderij. Een harde weg hadden we ook niet. Het was bij ons één grote modderpoel". Roel vult aan: "Op een keer vroeg ik aan ons moeder, toen we bijna in het dorp waren, waar we nu liepen. Ze antwoordde: "Jongen, dit is nu een harde weg. Dat was voor de eerste keer in mijn leven, dat ik dat zag".

Zoon
"Er was bij het Torreven een olie-doorpompstation en daar was ook een waterpomp, waar we kraanwater konden halen", vertelt Justien, "Voor die tijd kwam dat vaak met de melkwagen mee vanaf de 'rômfabriek' (melkfabriek) in Eindhoven". Het was niet altijd pais en vree in die dagen. Zo was moeder ooit ontzettend boos op 'meneer pastoor' als die de kinderen met de hand in hun nek duwde om ze dieper voor hem te laten buigen of een van de kinderen oversloeg met de kleine traktatie na de mis. De kinderen hadden nooit een eigen kamer en de oudste jongen werd wat extra bevoordeeld, want die moest priester worden, dat was normaal in die dagen. "Totdat ik in de gaten kreeg, dat er twee soorten mensen waren!", legt Henk uit. "Ik heb toen een keuze gemaakt". De slaapkamers lagen vlak onder het pannendak van het huis en soms gebeurde het dat de kroost tot stilte moest worden gemaand. Gebeurde dat vroeger vaak door met de steel van de bezem tegen het plafond (vloer van de slaapkamer) te bonken, zo niet bij de familie Van Eijndhoven. "Ons 'vadder' gooide dan een 'haffel' grind op het dak. En o wee, als het dan niet stil was", lacht Gerard. Eén keer hebben we gelachen toen alle misdienaars naar de Efteling gingen onder leiding van pastoor Van Eijndhoven. Iemand van ons gezin was verloren gelopen. Dus werd er omgeroepen, dat pastoor Van Eijndhoven zijn zoon bij de receptie kon ophalen. Er was zonder meer aangenomen dat een kind dat Van Eijndhoven heette, toch een zoon moest zijn van degene die moest worden omgeroepen met dezelfde naam…..

Feest
Op 28 december zit de hele familie rond de tafel aan een gezamenlijk ontbijt. Het is de verjaardag van moeder Stien, die in 1994 op 68-jarige leeftijd is overleden. Wat er vandaag gaat gebeuren is nog strikt geheim. "Voor vervoer wordt gezorgd, een foto is al gemaakt en de rest van de dag laten we maar over ons heen komen", zegt Marcel.

Henk laat achteraf weten, dat het een geweldige dag is geweest, waar de jongens tegen de meiden hebben gekegeld en de dag werd afgesloten met een diner, samen met de 'kaauwe' kant. Over 4 jaar en 2 verjaardagen staat het volgende feest op het programma. Dan wordt het gezin samen 750 jaar!

Afbeelding