Myrna Bouwmans (m) staat voor de laatste keer op de planken
Myrna Bouwmans (m) staat voor de laatste keer op de planken Foto:

Allerlaatste toneelvoorstelling voor Myrna Bouwmans

Aarle-Rixtel - 25 Jaar lang speelde actrice Myrna Bouwmans (49) de verschillende (hoofd)rollen in de regio, maar op 7 januari speelt ze haar allerlaatste toneelvoorstelling op eigen bodem. Met pijn in het hart, maar klaar voor nieuwe uitdagingen, vertelt de vrouw uit Aarle-Rixtel.

Bouwmans zette haar eerste stap op het podium nog op de basisschool. Een figuratierol die ze eigenlijk veel te spannend vond. Daarna vroeg ze aan haar ouders of ze toneelles mocht volgen, het zou haar helpen om haar verlegenheid te overwinnen, dacht ze. Bouwmans: "Daar begon mijn liefde voor toneel en theater. Na mijn studie speelde ik bij St. Genesius in Helmond, waar ik onder andere een vrouw met een hersenaandoening die fysiek en verbaal beperkt was speelde. Dat vond ik heel bijzonder. Na Helmond ging ik naar De Speledonckers in Someren en inmiddels speel ik sinds vijf jaar bij Theatergroep BLUV."

Onderhuids
Haar mooiste herinnering is de rol van Moeder Courage, uit het gelijknamige stuk van Bertolt Brecht. Courage trekt met haar handeltje en haar drie kinderen door Polen, tijdens de 30-jarige oorlog, waarin ze zich staande moet zien te houden. "Ik kan niet uitleggen wat deze rol voor mij heeft betekend. Er leek iets synchroon te lopen in het leven van Courage en mijn eigen leven. Het was emotioneel en fysiek een hele zware rol, maar ongelofelijk mooi. Ze zit nog steeds onder mijn huid, voor altijd."

Vrienden voor het leven
Met een dubbel gevoel neemt Bouwmans nu afscheid van haar theatercarrière. "Spelen heeft me dichter bij mijn emoties en gevoel gebracht, er is niets zo kwetsbaar als letterlijk in het licht staan. En het heeft me heel veel plezier gebracht en vrienden voor het leven gegeven. Toch is het een heel bewuste keuze om te stoppen. Afgelopen zomer voelde ik ineens dat ik klaar was. Theater maken is heel intensief en ik realiseerde me ineens dat ik niet meer in het licht hoef te staan."

Uit het licht
Wat Bouwmans nu gaat doen, weet ze nog niet. De vraag of ze wil gaan regisseren heeft ze afgeslagen, omdat ze het toneel echt los wil laten. Wel hoopt ze later op een bepaalde manier haar ervaring in te kunnen zetten, maar zo ver is het nog niet. Op 7 januari speelt Bouwmans met Theatergroep BLUV de rol van 'Mea' in de voorstelling 'De Miraculeuze Comeback van Mea L. Loman in Aarle-Rixtel. Bouwmans: "Het voelt goed om mijn laatste buiging te maken en uit het licht te stappen."

Afbeelding