Afbeelding
Foto:

Laarbeek gaat nog meer in waarde stijgen

Met een frisse start van 2018 kunnen we als ondernemend Laarbeek, terugkijkend op afgelopen jaar, concluderen dat het voor veel Laarbeekse ondernemers een mooi jaar was. De economische crisis is definitief voorbij; sectoren als bouw, metaal en logistiek hebben zich hervonden en ook detailhandel en horeca lijken te profiteren van toenemende consumentenbestedingen.

Toch zullen er binnen Laarbeek nog steeds bedrijven zijn waarbij ondernemers nog altijd alle registers moeten opentrekken om de kost te blijven verdienen. Denk aan de impact welke het aanbod van online-bestedingen heeft op de lokale middenstand, of de impact van alsmaar veranderende wetgeving bij onze boeren. Daarnaast is er binnen Laarbeek een toenemend tekort aan gekwalificeerd personeel in een aantal sectoren. Dit biedt kansen aan inwoners van Laarbeek om bij één van de vele mooie bedrijven aan de slag te gaan. Als ondernemer blijft het de kunst om te anticiperen op veranderende omstandigheden en tijdig de bakens te kunnen verzetten en nieuwe wegen te gaan bewandelen.

De capaciteit om de strategie te heroverwegen geldt niet alleen voor individuele ondernemers. Ook als gemeenschap zullen we continue moeten blijven schakelen om als gemeente een interessante vestigingsplaats voor ondernemingen te zijn, alsmede een aantrekkelijke woonplaats voor huidige en toekomstige generaties. Gezamenlijk keuzes maken over wat we willen met onze mooie dorpskernen, keuzes over het afwisselende buitengebied van Laarbeek en over welke bedrijven op de industrieterreinen gaan komen. Keuzes waarbij infrastructuur en ontsluiting uitermate van belang zijn, maar waarbij ook zaken als een actief verenigingsleven, goed onderwijs, aantrekkelijke evenementen en de aanwezigheid van natuur en groen een cruciale rol spelen in het nog aantrekkelijker maken van Laarbeek.

Het mooie aan democratie is dat iedereen mee mag kiezen en de keuzemogelijkheden mag aandragen, aan de bestuurders van Laarbeek de nobele taak om de keuzes te kanaliseren en hier consistent beleid uit te ontwikkelen. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 voor de boeg is het ook aan de Laarbeekse ondernemers om de lokale politiek te voeden met informatie, wensen en hun problematieken. Gezamenlijk de schouders eronder zetten om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Laten we pleiten voor een constructieve dialoog de komende maanden waarbij het doel is Laarbeek nog meer in waarde laten stijgen.

Namens Ondernemersvereniging VIER wensen we alle inwoners van Laarbeek een vruchtbaar, gelukkig en bovenal gezond 2018.

Paul Sneijers
Voorzitter Ondernemersclub VIER