Afbeelding
Foto:

Tevreden terugblik Platform Duurzaam Laarbeek

2017 was een mooi jaar voor Platform Duurzaam Laarbeek.

Duurzaamheid is in onze gemeente goed op de kaart gezet. Elke dag zijn wij daar actief mee bezig. De vrijwilligers van Duurzaam Wonen Laarbeek zijn voor iedereen bereikbaar voor goed energieadvies. We zijn blij dat in het afgelopen jaar ook steeds meer verenigingen gebruik maken van het vrijblijvende advies, waardoor veel energie bespaard wordt. Ook dat draagt bij tot de bekroning tot 'groenste gemeente van Nederland' en later zelfs 'van Europa'. Dit maakt ons trots op Laarbeek.

Wij kijken ook tevreden terug op de organisatie van de Duurzaamheidsmarkt in de zomer bij kasteel Croij.Na een zeer succesvolle en massaal bezochte eerste markt in 2016 was het een uitdaging om voor deze tweede editie de bezoekers opnieuw te verrassen. Opnieuw werd de markt erg goed bezocht en beluisterden wij vele positieve reacties. Ook namen we deel aan de Dragons Den, georganiseerd door gemeente. Ons idee om de molen in Lieshout een energieopwekkende functie te geven, was duidelijk spraakmakend. We ontvingen een stimulerende bijdrage om het idee te verkennen. Het maakt het mogelijk om ons idee zorgvuldig verder uit te werken. Een mooie uitdaging voor 2018. Maar sowieso zijn wij verheugd dat zoveel mensen in de gemeente creatief op zoek zijn naar mogelijkheden voor een meer duurzame toekomst. En dan maakt het ons niets eens meer uit wie er nou precies 'wint'. Dit is winst voor iedereen in Laarbeek.

Nog steeds zijn we bezig met het uitwerken van het ambitieuze project "Big Power' : de uitdaging om meer dan duizend zonnepanelen te plaatsen op het dak van een varkenshouderij. Er blijken talrijke consequenties waar we rekening mee dienen te houden, zoals voorfinanciering, verzekering en aanbesteding. Maar in het voorjaar ontvingen we een enorme Europese subsidie. Dat ervaren we als een stevige erkenning van de haalbaarheid van onze plannen en is daarnaast ook een belangrijke financiële steun in de rug. Stapje voor stapje komt het dichterbij. We kijken ernaar uit om de inwoners van Laarbeek te gaan verrassen met een prachtig concreet aanbod.

Maar sowieso wordt 2018 een goed jaar op het gebied van Duurzaamheid. De gemeente realiseert de mogelijkheid om vrijwel kosteloos zonnepanelen op je eigen woning te plaatsen. Een dappere stap waardoor belemmeringen bij inwoners verdwijnen. Wij zijn blij dat ons gemeentebestuur beschikt over deze ambities en voortvarendheid, zoals ook blijkt uit de net gerealiseerde duurzaamheidslening voor inwoners. Zelf zijn wij in januari vooral in gesprek met basisschooldirecteuren en leraren. Onze eigen focus ligt de komende tijd namelijk vooral op het stimuleren van bewustwording bij de kinderen op de basisscholen.

Wij zijn dankbaar voor hetgeen 2017 ons gebracht heeft. Ook in 2018 gaan wij hard aan het werk om Laarbeek nog duurzamer te laten zijn. We blijven zoeken naar kansen voor inwoners, bedrijven, verenigingen en gemeentebestuur om bewuster en verstandiger met duurzaamheid om te gaan. Elke maand hebben wij een gezamenlijk overleg. Heeft u zelf ideeën of vragen? Of praat u graag met ons mee? Neem dan zeker contact op via onze website www.duurzaamlaarbeek.nl , via facebook, of via duurzaamlaarbeek@outlook.com.

We gaan er samen een mooi jaar van maken!

René van Heugten
Namens platform Duurzaam Laarbeek