Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

Vervolg voorpagina

"We moeten geloofwaardig blijven"

Van der Meijden vervolgt: "Daadkrachtig optreden lukt steeds beter, echter de follow-up dreigt in ons verstopte systeem van straf- en bestuursrecht geen gelijke tred te kunnen houden met wat we graag zien: schuldigen aan ondermijning van ons goede systeem tijdig berechten. Naar mijn idee is dat niet enkel een kwantiteitsprobleem waarbij permanent keuzes moeten worden gemaakt en ongewenst een aantal zaken geen prioriteit krijgen. Ik wil benadrukken dat er sprake is van een prima samenwerking met Politie en OM en dat we dezelfde visie delen maar - willen we geloofwaardig blijven naar onze burgers - dan dient er in mijn ogen behalve een capaciteitsuitbreiding ook een kwaliteitsslag te worden gemaakt in de aanpak."

Wederkerigheid is belangrijk
Behalve een appèl op de inwoners doet burgemeester Van der Meijden ook een appèl op de politiek. "Het blijft een taak van ons allen om alert te blijven, openheid te stimuleren en zaken bespreekbaar te maken. Met raad en college zijn hier vele goede gesprekken over gevoerd die ook dit jaar een vervolg zullen krijgen. 2018 staat in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Verkiezingen die in het belang zijn voor de nabije toekomst van onze gemeente. We weten waar we hier vandaan komen en welke stappen nodig zijn om onze mooie samenleving zelf meer bewust en verantwoordelijk te maken voor omstandigheden die juist ons gevoel van 'samen-leven' ondermijnen. Ik denk dan aan een overheid die durft los te laten en betrokkenheid van inwoners die hun verantwoordelijkheid nemen en zich voor het algemeen belang willen inzetten.

Vanuit historisch perspectief blijkt het hier nog weleens te knellen. Deze tijd vraagt om een andere houding. Mensen veranderen, normen en waarden veranderen, protocollen veranderen; alles verandert in rap tempo. In plaats van reactief denken en handelen, ben ik ervan overtuigd dat een proactieve insteek meer past in de huidige tijd."

"Ik kijk met een positief gevoel en vertrouwen uit naar de verkiezingen"
In maart van dit jaar vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Van der Meijden blikt vooruit: "De roerige periode voor en net na de verkiezingen van 2014 zal door politici als bagage worden meegenomen en daarmee zullen zij vooruit moeten kijken en richting moeten geven aan de belangen van Laarbeek. Ik ben ervan overtuigd dat ieder voor zich het goede van toen meeneemt en de valkuilen als leermoment weet te trotseren en dat het algemeen belang voor en door onze inwoners leidend zal zijn. Het is complex werk wat niet altijd even dankbaar lijkt maar alle waardering en erkenning verdient! De inzet en betrokkenheid van politici om bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen in deze tijd getuigt van lef en doorzettingsvermogen. In het verlengde van deze bestuurlijke erkenning wil ik ook waardering uitspreken voor de ondersteuning van het ambtelijk apparaat dat behalve qua werkintensiteit ook op het gebied van 'lief en leed' behoorlijk wat voor de kiezen heeft gehad de afgelopen tijd. Ik kijk met vertrouwen uit naar de verkiezingen."

"We vinden elkaar in het nabij zijn"
Burgemeester Van der Meijden tot slot: "We kunnen vanuit allerlei geledingen een beroep doen op onze samenleving via dorpsraden, verenigingen en politiek. Onder de noemer 'co-creatie' worden gezamenlijk prachtige activiteiten georganiseerd en gevierd! Denk bijvoorbeeld aan het behalen van de titel 'Groenste gemeente van Europa', de duurzaamheidsrace Dragon's Den, de opzet van de Super Sociaal of de viering van 20 jaar Laarbeek. Het samenwerken zit Laarbeek in de genen. Niet voor niks spreekt men buiten Laarbeek over 'De Laarbeek-methode'. Alhoewel we bestaande samenwerkingsverbanden met de Peelgemeenten verder uitdiepen en samenwerken zien als integraal onderdeel van ons handelen (veerkrachtig bestuur), acteren we op de juiste schaal; lokaal wat kan, regionaal wat moet. Op lokale schaal blijven we dichtbij inwoners, verenigingen en bedrijfsleven; dat is onze gezamenlijke kracht. In een complexe samenleving kunnen we elkaar vinden in het nabij zijn."

"We hebben het goed voor elkaar hier!"
Ook tijdens de nieuwjaarsreceptie 'vond' men elkaar lokaal. Als blijk van waardering ontvingen de vier Laarbeekse afdelingen van de Zonnebloem elk een cheque uit handen van een trotse burgemeester; "we kunnen altijd een beroep doen op onze samenleving; we hebben het goed voor elkaar hier!"

Burgemeester Frank van der Meijden (r) overhandigde de 4 afdelingen van Zonnebloem Laarbeek ieder een cheque t.w.v. €250,00
Afbeelding