Afbeelding
Foto:

Wensen, kwaliteit en kosten gaan ook in 2018 hand in hand

Traditiegetrouw gaat de jaarwisseling gepaard met goede voornemens. Stoppen met roken, minder drinken, meer bewegen, afvallen en zo meer. Allemaal beloftes en wensen aan onszelf waarvan we hopen ze waar te maken. Na verloop van tijd blijkt het tegendeel. Niet waargemaakte beloftes leiden tot teleurstelling. Gelukkig zijn er altijd wel excuses te bedenken. Zou het niet beter zijn om voortaan wat minder goede voornemens te hebben en ons beperken tot één wens die we wel waarmaken? Zouden we dat niet GEWOON moeten DOEN?

Komend jaar doet zich nog zo'n moment voor waarop allerlei beloftes worden gedaan. U raadt het mogelijk al, de gemeenteraadsverkiezingen! Politieke partijen proberen de kiezer te verleiden met de meest uiteenlopende toezeggingen: lagere OZB, goedkope afvaltarieven, minder regels, meer en betere voorzieningen, etc. Hoewel de verleiding groot is doen wij daar niet aan mee. Belangrijkste reden hiervoor is dat ze door verschillende omstandigheden niet altijd waar te maken zijn. Onze werkwijze is geënt op realiteit en "eerlijk duurt het langst". Zo zal er na de verkiezingen een coalitie moeten worden gevormd wat altijd een kwestie van geven en nemen is. Daarnaast maken de veranderende wetgeving en economische ontwikkelingen dat we daarop vooraf nauwelijks volledige invloed hebben. Bovendien, de balans opmakende: het gaat goed met Laarbeek. Onze wens: dat willen we als DWG minimaal zo houden.

We hebben een geweldig voorzieningenniveau waarop de gemeentelijke lasten reëel zijn afgestemd. Er zijn de afgelopen vier jaar tal van investeringen gedaan en initiatieven genomen op het gebied van participatie, recreatie, onderwijs, groen en duurzaamheid. Desondanks hoort Laarbeek in de regio bij de gemeenten met de laagste lasten. Daar zijn we trots op.

Kampioen laagste lasten zijn, mag geen doel op zich zijn. Er moet een helder verband zijn tussen wat je aan de gemeente betaalt en wat je er voor terug krijgt. Goede voorzieningen zijn niet gratis. DWG streeft naar het handhaven van het huidige niveau van gemeentelijke voorzieningen. Bij het plannen van uitgaven moeten daarbij nut en noodzaak tegen elkaar worden afgewogen. Investeringen moeten een duurzaam karakter hebben.

Er blijven uiteraard wensen en zaken die voor verbetering vatbaar zijn. Die benoemen we en pakken we aan. GEWOON DOEN! Wij beperken ons daarbij tot één harde toezegging. Dat we ons maximaal in blijven zetten voor de belangen van Laarbeek en onze inwoners. Daar mag u ons aan houden. Dat blijven we GEWOON DOEN!

Fractie De Werkgroep [DWG]