Vlnr: Liset Paulussen, Rian Donkers, Loek Bos en Nel Rooijmans
Vlnr: Liset Paulussen, Rian Donkers, Loek Bos en Nel Rooijmans Foto: Daphne van Leuken

Yoga 55+ Laarbeek viert 25-jarig bestaan

Redacteur: Jac Babin
Fotograaf: Daphne van Leuken

Laarbeek - Yoga 55+ Laarbeek bestaat deze maand vijfentwintig jaar. Dat gaan ze in januari bescheiden vieren. DeMooiLaarbeekKrant ontmoet de initiatiefnemers van destijds, Nel Rooijmans (90) en Loek Bos (88), de docente, Liset Paulussen die al die tijd de lessen verzorgde en Rian Donkers, die de hedendaagse activiteiten van het clubje coördineert. Het gesprek vindt plaats in het Ontmoetingscentrum, onder het genot van een kopje koffie.

Initiatiefnemers
Nel stelt zich zelf voor als de oudste docente van Laarbeek. "Jarenlang lesgeven aan pubers, houdt je jong", lacht ze. "In de jaren '90, kwam vast te staan dat ouderen veel te weinig bewegen", vertelt Nel. "De Stichting Welzijn Ouderen hier in Beek en Donk besloot om drie bewegingsvormen te introduceren, die geschikt waren voor ouderen: yoga, zwemmen en volksdansen. Ik heb me toen op het Yoga gericht en Loek op het zwemmen. We zijn gestart met acht deelnemers, twee mannen en zes vrouwen. Als docente trok ik mijn buurvrouw van destijds aan, Liset Paulussen. Liset verzorgt onze lessen nog steeds!"

"Ik ben later ingestroomd", vertelt Loek. In mijn werkzame leven was ik financieel adviseur. "Ik was zielsgelukkig dat Loek erbij kwam", onderbreekt Nel. "Ik ben meer een denker en van administratie heb ik weinig verstand." Loek vertelt geestdriftig waarom Yoga geschikt is voor senioren. "Je verwent je lichaam met langzame bewegingen en een geconcentreerde ademhaling. Je forceert niets. Je kunt het tot zeer hoge leeftijd blijven beoefenen. Zelfs met een rollator kun je gewoon meedoen! Elke dinsdag is er speciaal voor die mensen 'stoel-yoga'."

Beide initiatiefnemers zijn, vanwege gezondheidsredenen, sinds kort niet meer actief met Yoga bezig. "Ze missen dat heel erg", vult Rian aan. "Evenals de gezelligheid en de saamhorigheid. Leden van ons clubje, letten op elkaar, hebben begrip voor elkaar, helpen elkaar en drinken samen koffie." Rian is werkzaam in de ouderenzorg. Samen met Pieter van Bree coördineert zij de activiteiten van het huidige yoga-clubje.

Hatha-Yoga
Liset Paulussen was vanaf het begin de yogadocente. Ze vertelt vol enthousiasme over de achtergronden van Yoga. "Yoga is over komen waaien uit India. Er zijn verschillende soorten. Wij beoefenen de Hatha Yoga, zeg maar de lichamelijke Yoga. Het is de bedoeling om door oefeningen een juist evenwicht te vinden tussen lichaam en geest, tussen denken en voelen. Een les bestaat uit drie kwartier ademhalings- en bewegingsoefeningen. Het laatste kwartier is ontspanning. Je doet een kwartier lang he-le-maal niets… Je maakt je hoofd leeg van alle dagelijkse beslommeringen. Je concentreert je volledig op je ademhaling! Cursisten vinden dit het allermoeilijkste deel van de les." Nel vertelt dat ze de ontspanningsoefening nog steeds toepast, als ze eens een keertje niet in slaap kan komen.

Feest
Het jubileum wordt bescheiden gevierd op dinsdag 16 en donderdag 18 januari. Wilma van Deursen uit Lieshout verzorgt op die dagen als gastdocente de lessen. Na afloop is er, gezellig nog een kopje koffie met gebak.

Wachtlijst
"Yoga is onder senioren zo populair, dat we een wachtlijst moeten hanteren", vertelt Rian. "We hebben 54 leden verdeeld over vier groepen, twee op dinsdag en twee op donderdag. De maximale groepsgrootte is 12. Onze leden zijn afkomstig uit alle kernen van Laarbeek."

Mensen, die na het lezen van dit artikel behoefte hebben aan meer informatie, of een gratis proefles willen bijwonen, kunnen contact opnemen met Rian Donkers, tel. 06-20932434.