Molen De Leest
Molen De Leest Foto:

Molen De Leest in 2017

Lieshout - Als de molenaars op De Leest zijn leggen ze de activiteiten die ze uitvoeren vast in een logboek. Dat levert dan aan het begin van een jaar leuke gegevens op over het voorgaande jaar.

In 2017 is de molen op 97 dagen open geweest; als het maar enigszins waaide hebben de wieken gedraaid, goed voor een totaal van 110.000 omwentelingen.

Het aantal bezoekers is weer toegenomen ten opzichte van 2016, in totaal hebben 612 mensen de molen bezocht: 10 groepen 6 van de basisscholen uit Laarbeek hebben deelgenomen aan het project 'Zo gaat de molen', waardoor opnieuw 275 kinderen kennis hebben gemaakt met de molen en hoe daar vroeger werd gewerkt. Uit 17 buitenlanden zijn er 72 bezoekers geweest, uit diverse Europese landen, Noord en Zuid-Amerika, Aziƫ en Australiƫ. Op de nationale molendagen in mei hebben 40 mensen de weg naar de molen gevonden.

Misschien hebt u de molen nog nooit, of lang geleden bezocht: een mooie aanleiding om in 2018 eens te komen op dinsdagmiddag of zaterdag vanaf 10.30 uur, of op een van de nationale molendagen.

Dat molens en het vak molenaar belangrijk zijn (geweest) voor Nederland werd vorige maand bevestigd met het opnemen van het vak molenaar op de Unesco wereldlijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de mensheid! Wellicht een extra aanleiding om toch eens de molen te komen bezoeken.

Wat ook kan: als u interesse heeft om een keer een middag mee te lopen op de molen, omdat u wilt kijken of molenaar worden iets voor u is, dat kan! Meld je dan even aan bij Jan Tielemans, tel. 06-51815316.