Erik van Haperen
Erik van Haperen Foto: Joost Duppen

Politieke partij De Werkgroep stelt zich als eerste in een reeks voor aan lezers

"Onze focus ligt altijd op het positieve!"

Redacteur: Mariëlle de Beer

Laarbeek – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aanstaande stelt elke politieke partij in Laarbeek zichzelf voor. Wellicht helpt dit u als lezer en potentiële kiezer bij het maken van een juiste keuze. Joan Briels (lijsttrekker en huidig wethouder), Erik van Haperen (campagneleider) en Theo van Hoek (voorzitter bestuur) bijten het spits af en schetsen vol enthousiasme een beeld van hun partij: De Werkgroep.

Wie of wat is De Werkgroep heren?
Erik: "De Werkgroep is een sociaal bewogen partij die breed wordt vertegenwoordigd door inwoners uit alle kernen (en geledingen) van Laarbeek." Joan vult aan: "Het duurzaamheidsaspect staat centraal binnen onze partij; niet alleen moeten we nu verantwoorde beslissingen nemen maar we moeten ook nadenken en een besluit nemen dat meerdere jaren mee kan." Theo: "En dan niet alleen op het gebied van energieverbruik maar ook bijvoorbeeld op financieel gebied. Duurzaam is een breed begrip. Het staat bij ons hoog in het vaandel om duurzaam om te gaan met mensen, ook al is dat niet altijd even 'economisch' misschien."

Wat bedoel je met dat laatste Theo?
Theo: "Ik bedoel met duurzaam omgaan met mensen dat je samen met inwoners tot goede ideeën, initiatieven of acties komt. Kijk bijvoorbeeld naar wat er onlangs in Lieshout is gerealiseerd op het Kuiperplein; het idee van inwoners voor een speeltuin is samen met de politiek uitgevoerd. Een ander voorbeeld; we organiseren eens in de zoveel tijd een duurzaamheidscafé. Mede hieruit is Stichting Duurzaam Laarbeek ontstaan dat inmiddels prachtige initiatieven heeft voortgebracht zoals de Dragon's Den, waarbij de gemeente Laarbeek geld beschikbaar heeft gesteld voor allerlei ideeën uit de Laarbeekse samenleving. Dit 'samen-aspect' van De Werkgroep spreekt me erg aan. Dat is ook de reden geweest dat ik een aantal jaren geleden tot het bestuur ben toegetreden." Joan vervolgt: "Wij geloven heel erg in het kleinschalige. Er wordt niet voor niets veel op de schaal van Laarbeek georganiseerd. Ik denk hierbij aan de kledingbank, Snoeperij Jantje in Aarle-Rixtel of diverse oudereninitiatieven. We hebben intensief contact met kleine, lokale zorgaanbieders."

Wat onderscheidt De Werkgroep van andere (lokale) partijen denken jullie?
Erik: "Er heerst een goede sfeer binnen de partij. We zijn echt 'samen', ook in de gemeenteraad. Zo voelt dat. We werken vanuit het hart en hebben oprecht veel plezier in wat we doen. Wat ons met name onderscheidt, is denk ik dat onze focus altijd op het positieve ligt. We leggen de vinger op de zere plek maar zien kansen en mogelijkheden in plaats van bedreigingen. Kritisch zijn is goed maar kom dan wel met een goed alternatief vinden wij. Bovendien zijn wij zichtbaar aanwezig in de dorpen." Joan vult aan: "Ik denk dat je kunt zeggen dat het onze positieve grondhouding is die de partij kenmerkt én onderscheidt van andere partijen."

Wat mag voortgezet worden vanuit de afgelopen vier jaar en wat zien jullie graag anders?
Joan: "De lijnen die de afgelopen jaren zijn uitgezet op het gebied van duurzaamheid en zorg verdienen opvolging. Prachtig om te zien bijvoorbeeld al die activiteiten die voortvloeien uit het behalen van de titel 'Groenste gemeente van Europa', zoals de verbinding die is ontstaan tussen hoveniers en inwoners van Laarbeek om samen de gemeente te verduurzamen en te verfraaien. De ingezette lijn op het gebied van zorg vraagt om continuïteit. Daar hebben we allemaal een rol in. En wat kan anders? Misschien zou het beter zijn als we elkaar in de raadszaal wat meer zouden vinden. Hier zie ik een taak weggelegd voor raadsleden maar zeker ook voor collegeleden." Theo vult aan: "Ik ben van mening dat er ook nog winst is te behalen in de informatievoorziening van de politiek richting inwoners. Neem bijvoorbeeld het plan om in Laarbeek alle lantaarnpalen te vervangen door Ledverlichting. Dat doe je niet zonder doel. Wanneer is Laarbeek energieneutraal vraag ik me dan af? Het besluit ligt er maar we leggen het niet goed uit aan de inwoners. Ik denk dat we moeten nadenken over wat er voor nodig is om zulke objectieve informatie goed te laten landen. Wanneer dat gebeurt, kan het inwoners ook inspireren om zelf te kiezen voor Ledverlichting. Het is heel simpel: 'Doe wat je zegt maar zeg ook wat je doet!"

Zijn jullie al gestart met campagne voeren? Zo ja, hoe dan?
Erik: "Wij voeren al vier jaar campagne. Dit doen we door consequent onze visie uit te dragen, zowel actief op straat, ieder in ons netwerk of via allerlei (sociale) media. We zijn betrokken en zichtbaar aanwezig in de kernen." Theo: "We zoeken een goede mix tussen ervaring en vernieuwing. We zijn er trots op dat wij het jongste ervaren vrouwelijke raadslid van de peelregio in ons midden hebben in de persoon van Veerle van Schaijk. Het is belangrijk dat iemand stelling durft te nemen. Er zijn ook een aantal nieuwe mensen toegetreden waardoor we een mooie, brede afvaardiging hebben. We zijn verheugd met de komst van Nicole Verhoeven die regelrecht op plaats 2 op de kieslijst is binnengekomen en met René van Heugten die op een verkiesbare plaats zal komen te staan. De kieslijst is bijna rond. Bovendien willen alle raadsleden door. Het is een spannende periode en het dwingt tot nadenken. Vernieuwing in de partij zorgt voor gezonde beweging." Joan lacht: "Campagne? We doen ons werk ontzettend graag en met veel plezier! Ook daarin komt 'samen' weer terug. Niet alleen binnen de partij maar ook omdat we binnen De Werkgroep leden hebben die als ambassadeurs optreden. De betrokkenheid van alle partijleden is groot en we zijn benaderbaar. Ook ik als wethouder. Een kwestie van GEWOON DOEN!"

Tot slot: Op wat voor uitslag hopen jullie op 21 maart?
Theo: "We zijn de grootste coalitiepartij in de raad. Een gezonde basis maar er mag nog best een zetel bij. We hopen vooral dat er een coalitie zal komen die zich inzet voor continuïteit. Kijk eens terug naar de afgelopen vier jaar en stel jezelf de vraag 'Hoe staat Laarbeek ervoor?'. Ik denk dat we dan met zijn allen kunnen constateren dat Laarbeek een financieel gezonde gemeente is en bovenal een hele fijne gemeente om te wonen tegen reële kosten."

Joan Briels
Theo Hoeks
Afbeelding