Afbeelding
Foto:

Zorg om het Dorp Mariahout: 2018, het jaar om te oogsten

Mariahout - Sinds begin 2012 is, met het aanbieden van 'Centrumvisie Mariahout, een klein dorp met een groot hart', een start gemaakt met de voorbereidingen voor aanpassing van het centrum. Een centrum dat in grove lijnen al 50 jaar het zelfde is gebleven maar waarvan de functies in de loop van de jaren veranderd zijn.

Zo zijn er winkelpanden met showrooms gekomen en weer verdwenen. En is de Mariastraat heel veel drukker geworden, mede veroorzaakt door het vele sluipverkeer. Ook heeft het familiebedrijf van de plaatselijke kruidenier zich doorontwikkeld tot een prachtige moderne supermarkt. Door vrijwilligers is er natuurlijk wel gedurende deze jaren veel aan de leefbaarheid gewerkt. Zorg om het Dorp denkt hierbij aan de prachtige speeltuin op het Oranjeplein, evenals de jeu de boulesbaan. En aan het opknappen en bijhouden van het Processiepark dat echter een gesloten functie had en door de dorpsbewoners nauwelijks bezocht werd. Ook de bouw van de nieuwe grot en de vernieuwing van het openluchttheater waren een van de hoogtepunten.

Toch werd het hoog tijd dat het centrum aangepast zou worden aan de nieuwe leefbare eisen van de huidige tijd. Het moest een centrum worden met 'samenhang' en ook het woord 'duurzaamheid' is vaak gevallen. Vanaf 2012 heeft het bestuur van Zorg om het Dorp geprobeerd de veranderingen, zoals beschreven in de centrumvisie, bespreekbaar te maken. Dit door een thema-avond over duurzaamheid te organiseren en de plannen over het nieuwe centrum te bespreken op de openbare jaarvergaderingen. Er zijn diverse werkgroepen opgestart om uiteindelijk het Processiepark om te kunnen vormen tot een open dorpspark en het Oranjeplein met de Mariastraat groener en veiliger te maken. Jarenlang hebben direct betrokkenen met elkaar gepraat, suggesties gegeven, oplossingen bedacht om uiteindelijk tot een definitief concept te kunnen komen. Dit alles is mede te danken aan de goede samenwerking met het parochiebestuur en de gemeente (contactpersoon Joan van Wetten) welke nauw heeft samengewerkt met het bureau MTD landschapsarchitecten.

Op donderdag 21 december 2017 vond er in het Buurthuis een avond plaats om de conceptplannen van het nieuwe Oranjeplein en het open Processiepark in te zien. Een mogelijkheid om de inwoners van Mariahout te informeren en de gelegenheid te geven om de laatste tips en bezwaren kenbaar te maken. Deze avond werd zeer druk bezocht en geeft daardoor aan hoe betrokken de Mariahoutenaar met haar dorp is.

Op woensdag 10 januari zal Zorg om het Dorp inspreken in de Commissievergadering van de gemeente Laarbeek. Dit om de commissie tot een goed advies te laten komen voor het verstrekken van subsidie voor het Oranjeplein. Zorg om het Dorp vertrouwt er op dat in de raadsvergadering van januari de uiteindelijke gelden worden toegezegd.

2018 wordt een jaar van oogsten. Hoe mooi zou het zijn als tijdens het weekend van Mariahout 85 (2 en 3 juni) het open Processiepart geopend kan worden en dat later in het jaar het nieuwe veilige Oranjeplein/Mariastraat gerealiseerd wordt. Een plein dat omgetoverd wordt tot een park waarmee het groene hart van Mariahout nog groter, mooier een leefbaarder wordt.

Graag wil Zorg om het Dorp iedereen die haar steentje heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van en medewerking aan de plannen bedanken voor de grote inzet en betrokkenheid.

Afbeelding