Afbeelding
Foto:

Sint Antoniusgilde Beek viert Patroonsdag

Beek en Donk - Het feest van Sint Antonius-Abt staat woensdag 17 januari op de kerkelijke kalender. Zeker al sinds 1490 heeft de Beekse of Gruun Schut deze heilige als haar patroon en wordt zijn patroonsdag uitgebreid gevierd.

De zondag ervoor, op 14 januari, heeft het gilde zoals de traditie het wil de H. Mis voor de overleden leden van het gilde. Het gilde luistert de viering op, die om 11 uur begint. Ook wordt de Eed van Trouw afgelegd aan het Kerkelijk gezag. Na afloop zijn de gildeleden en de andere kerkgangers zoals gebruikelijk weer welkom op de koffie in het Gildehuis Thuis, tegenover de kerk.

Woensdag 17 januari is het St. Antoniusgilde de hele dag op stap. Dit jaar voor het eerst niet met vliegend vaandel en slaande trom door de Beekse straten, maar vanwege het volle programma met een treintje, de Polder-express. Om 8.00 uur gaat de schut vanaf het Heuvelplein naar de Grensweg, naar de residentie van het koningspaar Tonny en Jan Gevers dat het gilde uitgenodigd heeft voor de koffietafel. Vandaar gaat de reis naar Woonzorginstelling De Regt waar om 10.00 uur een korte dienst begint, waarin gildepastor Jan Engels voor gaat. Hierna wordt met de bewoners koffie gedronken en wordt vervolgens gevendeld voor de aanwezigen. Volgende halteplaats voor de Polder-express is het gemeentehuis van Laarbeek, waar eerst de Eed van Trouw afgelegd wordt aan het Wereldlijk gezag, en vervolgens de vendelgroet gebracht wordt aan burgemeester en wethouders en het koningspaar en de keizer.

's Middags gaat het gilde op excursie, en 's avonds wordt de dag, zoals naar eeuwenoude gewoonte, gesloten met de gildemaaltijd met daarna in Gildehuis Thuis een gezellig samenzijn.