Millennium-baby

Met een dikke buik schuifelde ik ruim achttien jaar geleden door het leven. Om mij heen waren veel collega-zwangeren in de ban van de zogenaamde 'millennium-baby'. Het meest bijzonder was als je kindje tijdens het knallen van het vuurwerk het eerste levenslicht zag. Helaas vond de bevruchting iets te vroeg plaats en werd ons menneke er eentje van de vorige eeuw. Terwijl velen zich zorgen maakten om de millenniumbug, sliep onze 'net-niet-millennium-baby' rustig de eeuwwisseling door.

Over millennium-peuters, -kleuters, -basisschoolleerlingen of -pubers heb ik de afgelopen jaren niets vernomen. Ze zullen, net als mijn 'net-niet-millennium-baby', opgegroeid zijn in een wereld waar technologie zich steeds verder ontwikkelde. Toen ik tijdens mijn zwangerschap een mobieltje van manlief kreeg werd op mijn werk meewarig gekeken. Waarom zulke onzin aanschaffen? Je kon toch altijd bij iemand aanbellen en dan telefoneren? Een baby was er nog nooit zomaar uitgevallen? Met een gezonde dosis zwangerschapsdementie leek mij een hulplijn naar manlief wel nuttig, maar toen ik mijn lampen van de auto aan had laten staan bleek niet alleen de batterij van de auto leeg te zijn.

Binnen de kortste keren had iedereen een mobieltje, van jong tot oud. In eerste instantie om gewoon mee te bellen. Onze 'net-niet-millennium-baby' werd vastgelegd op foto's. Ontelbare rolletjes bracht ik naar een drogisterij, waar ze gratis dubbel afgedrukt werden en onder familie en vrienden verdeeld. Hoe kostbaar was het afdrukken van een foto in mijn babytijd? Goed en wel op de wereld werden er een paar zwart-wit foto's gemaakt en op dat ene rolletje werd de hele ontwikkeling van baby tot kleuter vastgelegd. Dia's waren voor mijn ouders een goedkoop alternatief. Mijn hele jeugd kan geprojecteerd worden.

Onze 'net-niet-millennium-baby' werd al vrij snel met digitale camera vastgelegd en het duurde niet lang of mobiele telefoons konden foto's maken. Rond 2012 gingen al deze millennium-baby's naar het voortgezet onderwijs en lachten ze hun ouders uit omdat die niet wisten hoe hun mobiel met internet werkte.

Dit jaar worden alle millennium-baby's volwassen. Ze kunnen zich geen wereld voorstellen zonder een smartphone of het internet. Ze zijn tegelijk met de mobiele telefonie volwassen geworden. En wij ouders van volwassen millennium-baby's groeiden mee. Bladerend door het laatste fotoalbum van zoonlief met analoge foto's in fotohoekjes denk ik: er is veel veranderd. Onze millennium-baby's zullen zich dat niet realiseren.