Afbeelding
Foto: Jan Jansen

Prins Freddy legt betonnen Heikneuter tevergeefs aan de ketting

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Jan Jansen

Mariahout – Met groot geschut werd afgelopen vrijdag de betonnen Heikneuter vanuit de tuin van ex-prins Johan aan de Mariastraat naar prins Freddy der Heikneuters aan de Bernadettestraat verplaatst.

Voorzorgsmaatregelen om het beeld bij de prins te houden
"Hij blie bij min!" riep prins Freddy, terwijl hij een aantal dikke kettingen rond de Heikneuter wikkelde. De nieuwe prins van 't Heidurp had kosten nog moeite gespaard om het betonnen gevaarte deze keer langer dan een uur in zijn voortuin te kunnen houden. Het eerste biertje was bij de plaatsing vorig jaar nog niet achter de kiezen, of het beeld was alweer verdwenen. Prins Freddy had daarom indrukwekkende voorzorgsmaatregelen genomen. "Het gps-systeem van prins Johan heeft vorig jaar niet gewerkt, daarom heb ik camera's op onbekende plekken opgehangen en leg ik dit soort 'huisdier' aan de ketting", aldus de nieuwe prins van het Heidurp. "Prinses Natascha leg ik zeker niet aan de ketting.", verzekerde de prins zijn onderdanen. Terwijl twee 'imposante' bewakers ook nog naast het beeld plaatsnamen, leek het of Prins Freddy zijn voorzorgsmaatregelen goed had getroffen.

Het meest ontvoerde object van Mariahout
Jarenlang hadden de Heikneuters, die dit jaar 56 jaar bestaan, een betonnen Heikneuter. De originele Heikneuter werd jaren geleden ontvoerd en lang wist de vereniging niet waar hij gebleven was. Uiteindelijk bleek dat mensen uit Keldonk 'de Kneuter' hadden ingegraven bij 't Hool. De arme Kneuter had jaren onder het zand gelegen en zag er niet meer uit. Leden van CV de Heikneuters maakten een nieuw exemplaar dat niet te vergelijken was met de oude. Vanaf het 33-jarig bestaan stond er weer een betonnen Kneuter bij de prins in de tuin. De afgelopen veertien jaar wordt 'de Kneuter' door de ex-prins naar het huis van de nieuwe prins vervoerd. Toezichthouder Wim Hagelaars draagt er zorg voor dat de overplaatsing volgens het protocol verloopt. In keurige jas gestoken wijst hij de nieuwe prins op de gebruiken die aan het in het bezit nemen van 'de Kneuter' vastzitten. Natuurlijk moet de prins met zijn gevolg ook het lied, 'Leeft onze oude Heikneuter nog', geschreven door Tiny van der Linden, ten gehore brengen.

Waar is de Heikneuter?
Misschien is 'de Kneuter' aan de wandel. Het is niet voor te stellen dat hij het uitzicht op de kerk en de grot niet kon waarderen. Waarschijnlijk zijn ontvoerders met hem aan de haal gegaan. Alle goede voornemens ten spijt, afgelopen weekend was de tuin van prins Freddy akelig leeg. Wordt waarschijnlijk vervolgd.