Bowen Straatman
Bowen Straatman Foto: Joost Duppen

Politieke partij PNL stelt zich voor

"We zijn een partij die staat voor lage lasten"

Redacteur: Mariëlle de Beer

Laarbeek – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aanstaande stelt elke politieke partij in Laarbeek zichzelf voor. Wellicht helpt dit u als lezer en potentiële kiezer bij het maken van een juiste keuze. Deze week laten Bowen Straatman (lijsttrekker), Ria van de Zanden (fractievoorzitter) en Hans Vereijken (bestuurslid) van PNL u kennismaken met hun partij: PNL.

Als ik zou vragen 'PNL, stel je even voor', wat zeggen jullie dan?
Bowen: "We zijn een verzameling verschillende mensen, jong en oud, met verschillende achtergronden die landelijk verschillend stemmen. Maar we zijn vooral een lokale partij en we willen dat het in alle kernen goed gaat." Ria vult aan: "Je ziet dit niet alleen in de raad maar ook op onze kieslijst terug; onze leden komen uit alle kernen. We zijn een partij die het belangrijk vindt dat er zoveel mogelijk voorzieningen in de kernen zijn en we staan voor het voeren van een gezond financieel beleid met zo laag mogelijke woonlasten." Hans sluit zich daarbij aan. "We zijn altijd de goedkoopste gemeente geweest en dit moet zo blijven."

PNL heeft de afgelopen vier jaar oppositie gevoerd. Wat heeft dat opgeleverd?
Ria: "Als ik terugkijk op de afgelopen vier jaar, hebben we sommige zaken in de marge wel bereikt. Wel met enige vertraging maar uiteindelijk zijn er veel goede dingen ontstaan. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de duurzaamheidslening die de gemeente Laarbeek beschikbaar stelt aan inwoners of het vervangen van het asbest dak van manege D'n Perdenbak in Lieshout. We hebben veel suggesties gedaan met uiteindelijk het gewenste resultaat." Hans: "Maar laten we ook eerlijk zijn, omdat we in de minderheid waren, was het vaak al heel snel duidelijk hoe zaken beslist zouden worden."

Wat willen jullie veranderd zien wanneer jullie niet langer in de oppositie zitten?
Hans: "Financiën is de basis van alles. Dat zit ons in de genen. Wij zijn een partij die – zoals gezegd – staat voor lage lasten. Het ambtelijk apparaat dien je compact te houden en de voorzieningen in de kernen op peil. We hebben de afgelopen jaren een record geboekt voor wat betreft lastenverzwaring; een verhoging van de leges, de invoering van een ondernemersfonds en het verhogen van de afvalstoffenheffing. Deze tendens willen wij graag doorbreken!" Bowen vult aan: "Onderdeel van dit economisch beleid is de infrastructuur. De problemen rondom de Beekse Brug moeten grondig worden aangepakt, dit is zo belangrijk voor ondernemers, evenals de bereikbaarheid van industrieterrein Bemmer IV. Om dit te bereiken, pleiten wij als partij nog steeds voor

een N279 met tweemaal twee rijbanen. Maar we willen ons ook sterk maken om bedrijven bereid te vinden zich te vestigen op Bemmer IV. Daar wordt nu onvoldoende aan getrokken." Ria besluit: "Daarnaast zetten we stevig in op het kernenbeleid. Het gevoel is weer terug dat alles in Beek en Donk te doen is. De andere kernen voelen zich achtergesteld. Wij vinden dat elke kern gelijkwaardig is en ook gelijkwaardig moet zijn qua voorzieningen. Aarle-Rixtel en Lieshout bijvoorbeeld lopen achter qua woningbouw. Dit moet anders. Ander punt is het onderhoud van het groen in de openbare ruimten. De verwaarlozing rijst de pan uit op sommige plekken. We kunnen dan wel de groenste gemeente van Europa zijn, maar op sommige plaatsen nemen we dat wel heel letterlijk."

Jullie partij heeft een heuse jongerenafdeling; Jong PNL. Waarom zetten jullie in op verjonging?
Hans: "We gaan toe naar een jongere generatie. Een mix van jong en oud (ervaren) levert inspiratie op. De aanwas van jonge mensen wakkert naar ons idee ook de interesse aan van jongeren. Vernieuwing is nodig wil je fris blijven als partij. De leden van Jong PNL zijn afkomstig uit alle kernen. Op die manier krijgen we een goed beeld van wat er leeft in de kernen." Bowen vult aan: "Ik krijg al veel reacties en word erop aangesproken. We willen meer samenwerken met inwoners. Inwoners zijn de experts van hun eigen buurt. Het actief benaderen van inwoners kan op diverse manieren. Zo heeft Jong PNL het idee gelanceerd voor een online platform waar inwoners hun ideeën kunnen delen. Daarnaast is het een idee van Jong PNL om inwoners meer mee te laten praten tijdens commissievergaderingen. Nu kun je maximaal vijf minuten inspreken. Jong PNL zou graag zien dat inwoners daadwerkelijk meepraten – aan tafel – met commissieleden. Maar je kunt als inwoner ook zelf actie ondernemen. Onze voorbesprekingen zijn openbaar en je hoeft niet persé lid te zijn om deze te bezoeken. Er ontstaan tijdens deze voorbesprekingen vaak interessante discussies."

Hans, inmiddels is de kieslijst bekend en blijkt dat jij je wederom verkiesbaar hebt gesteld. Hoe ben je tot dat besluit gekomen?
"Ik heb steeds gezegd dat ik de partij steun en dat ik beschikbaar ben. Ik ben de afgelopen tijd vooral bezig geweest met vooruitdenken. Hoe we een goede lijst kunnen afleveren met een mix van jong en oud. Na alle perikelen in 2014 zijn we heel serieus bezig geweest met ons als fractie en hebben we onszelf een spiegel voorgehouden. We hebben elkaar daardoor heel goed leren kennen en we weten wat we aan elkaar hebben. Die periode heeft ons als partij heel veel opgeleverd. Ik lever graag opnieuw mijn bijdrage." Ria beaamt dit: "Het is behalve een hele moeilijke tijd ook een hele leerzame tijd geweest. Ik ben er trots op hoe wij als partij zijn blijven staan en zijn doorgegaan."

Tot slot: Waarom stemmen op PNL op 21 maart aanstaande?
Ria: "Omdat wij er zijn voor de inwoners en onze kernen! We zijn zichtbaar aanwezig in de gemeenschap. Dit komt terug in contacten van persoon tot persoon. En we zijn onze principes trouw gebleven de afgelopen jaren." Hans is het hiermee eens: "We zijn consequent gebleven en hebben ons niet verloochend. We kijken dan ook positief vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen." Bowen besluit: "Het is belangrijk dat mensen gaan stemmen, dit heeft wel degelijk zin. We hopen dat de verjonging die wij voorstaan een reden is voor veel jonge mensen om te gaan stemmen en om op ons te stemmen. We gaan voor een verdubbeling!"

Hans Vereijken
Ria van der Zanden
Afbeelding