Egberta hoofd van de Bernadetteschool in 1983
Egberta hoofd van de Bernadetteschool in 1983 Foto:

Zuster Egberta

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout

Mariahout – De Zusters van Barmhartigheid verzorgden jarenlang het onderwijs in Mariahout. Een markante verschijning was zuster Egberta (Johanna Cornelia van Beurden). Een kordate, directe vrouw. Jarenlang was zij hoofd van de Bernadetteschool, betrokken bij het wel en wee in het dorp. Afgelopen maandag zou ze 93 jaar geworden zijn.

Afscheidswoordje in een enveloppe
Eind 2010 was zuster Egberta ziek, ze wist dat ze ging sterven. Om de avondwakegroep werk uit handen te nemen, schreef ze in die periode haar levensverhaal. Toen ze op 4 januari 2011 stierf, kon de enveloppe met haar verhaal geopend worden. Het afscheidswoordje, zoals ze het zelf noemde, geeft een inkijkje in haar leven. Johanna van Beurden groeide op in een katholiek gezin in hartje Rotterdam. Haar jeugd in deze stad bepaalde haar leven. Op jonge leeftijd verloor ze op tragische wijze twee zusjes. Vijftien was ze, toen haar stad gebombardeerd werd. Het gezin verloor alles wat ze hadden. Verspreid over Nederland, steeds op andere plekken, werden ze opgevangen. Jonge Johanna kwam uiteindelijk in Vaals bij de Franse zusters terecht. Zij gaven haar rust en lieten haar haar MULO-diploma halen. Bij de Zusters van Barmhartigheid begon ze als leek aan de verpleegstersopleiding en in 1944 trad ze in. Ze kreeg de naam Egberta.

Geen verpleging maar onderwijs
Zuster Egberta wilde eigenlijk de verpleging in, maar werd opgedragen de kweekschool te gaan volgen om onderwijzeres te worden. Toen ze haar diploma had, werkte ze eerst in Vorstenbosch en dacht naar Nieuw-Vossenmeer te gaan. Maar begin jaren '50 krijgt ze een briefje waarin ze werd opgedragen om naar Mariahout te gaan. Met haar spullen in een doos vertrok ze naar Mariahout, tussen heide en zandvlaktes, een dorp van amper twintig jaar oud. Ze nam haar intrek in klooster Mariënhof. Het viel haar op dat de mensen arm waren en dat ze hard moesten werken. Zuster Egberta werd hoofd van de meisjesschool en uiteindelijk van de gehele lagere school. Samen met zuster Erna en hoofd van de kleuterschool zuster Wilfrieda, bewoonde zij het klooster.

Zuster Egberta in de Mariahoutse gemeenschap
Een echte leider, dat was Egberta. Als hoofd van de lagere school kon je niet om haar heen en ze zette zich met ziel en zaligheid in voor het welzijn van kinderen. Tijdens de lessen kon ze boeiend vertellen. Ze ging zelfs het onderwerp van de bombardementen van Rotterdam niet uit de weg. Ze had een warm hart voor cultuur en met name toneel, stond in 1972 aan de wieg van Toneelvereniging Mariahout en was jarenlang de voorzitster. Op school pikte ze toneeltalenten er zo uit. Ze was voorzitster van de KBO en kwam op voor rechten van ouderen. Daarnaast was ze lid van de avondwakegroep en een sleutelfiguur bij de oprichting van Zorg om het Dorp. Zuster Wilfrieda nam in 1985 op haar advies het directeurschap van de basisschool over. "Ze was een goede vriendin, die me eerlijk raad gaf", vertelt zuster Wilfrieda (82), die momenteel Provinciaal Overste van de Zusters van Barmhartigheid is. "Ze heeft mij gestimuleerd om deze taak aan te nemen. Die zeven jaar directeurschap hebben mij daarbij goed geholpen." Stimuleren, organiseren en overdragen van kennis, zuster Egberta droeg in de geschiedenis van Mariahout haar steentje bij.

De leerkrachten van de Bernardusschool, Bernadetteschool en de bewaarschool voor de deur van de Bernadetteschool. Zuster Egberta is de vierde van links, nog in habijt. Vermoedelijk rond het jaar 1955/1956
Egberta met pastoor van Eijndhoven