Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Feiten en fabels

We worden in de wereld om ons heen dagelijks geconfronteerd met nepnieuws, met de krant en sociale media als belangrijkste voedingsbron. Steeds vaker bekruipt me het gevoel dat ik de fabeltjeskrant opensla. Onjuiste berichtgeving of een (bewust) verkeerde voorstelling van zaken schaadt echter de geloofwaardigheid van politici. Helaas doet dit verschijnsel zich ook in Laarbeek voor. Ik voel me daarom als lijsttrekker van het CDA en wethouder van financiën geroepen om de fabels uit te lucht te halen en de feiten voorop te stellen.

Zo las ik onlangs "met iets minder LED had de kliko zonder verhoging kunnen worden buitengezet". Was het maar waar, dan hadden we dit meteen doorgevoerd. Niemand zit te wachten op kostenverhoging en ik al zeker niet. De feiten zijn dat de afvalstoffenheffing kostendekkend moet zijn, een wettelijke verplichting en er mag geen geld uit andere bronnen worden gebruikt om de inzamelkosten te verlagen. De investering in de duurzame LED verlichting heeft dus niets van doen met de afvaltarieven.

Ook lezen we in DeMooiLaarbeekKrant van 4 januari dat er grote financiële risico's zijn en de gemeente Laarbeek de komende jaren in het rood staat. Inderdaad sluit de begroting 2018 met een negatief resultaat, ieder huishouden kent wel eens een moeilijk jaar. Over 'jaren in het rood' mag echter niet gesproken worden. Het meerjarenplaatje ziet er namelijk, met bevestiging van provinciale beoordeling, goed en gezond uit. Ook het onafhankelijke toezichthoudend Nederlands Adviesbureau voor Risicomanagement berekende dat onze financiële reserve dusdanig sterk is dat daarmee eventuele toekomstige tegenslagen met gemak kunnen worden opgevangen. De werkelijkheid laat dus helemaal geen onrustbarend financieel probleem zien. Sterker nog: we staan er beter voor dan een aantal jaren geleden!

Afgelopen zondag hoorde ik een toespraak van Helmonds burgemeester Elly Blanksma waarin zij refereerde aan de schijnwaarheden die via de sociale media gecreëerd worden. Twitter maakt bitter, en op Facebook lijkt de wereld alleen maar zwart of wit. Het is daarom de verbinding via de dialoog waar wij als CDA campagne mee voeren en die kleur aan onze samenleving geeft.

Namens het CDA,
Tonny Meulensteen

Afbeelding