Afbeelding
Foto:

DJ-Marathon Ronnie Tijssen

Redacteur: Jac Babin

Het langst durende radioprogramma, non-stop gepresenteerd, door één persoon, wordt als wereldrecord vermeld in het Guiness Book of Records. Radio Kontakt deed daar in 2001 een gooi naar. Op woensdag 6 juni, om 11.00 uur begon Ronnie Tijssen aan die klus. Het officiële record stond op 73 uur en 33 minuten. Het officieuze record van de Amerikaan Glenn Jones was 100 uur en 40 seconden, maar was nog niet erkend. Witte gij 't nog?

Ronnie Tijssen
Ronnie Tijssen is in 2001 een gepassioneerd radiomaker bij Radio Kontakt. Jarenlang actief, ook in diverse bestuursfuncties. Fysiek beresterk, door het vele sporten. Geestelijk in het bezit van een ijzeren wilskracht en een enorme winnaarsmentaliteit. "Opgeven kwam in mijn woordenschat niet voor", verklaart Ronnie. " Altijd honderd procent of meer inzet! Zo zit ik nu eenmaal in elkaar!"

Geen soloactie
"Een grote groep vrijwilligers stond achter mij. Ze zochten zo'n 1300 CD's uit. Ze bouwden een speciale studio in ons studiogebouw aan de Otterweg. Ze zochten publiciteit. Ze maakten op papier alles in orde, want de regels van het Guiness Book zijn streng. Maanden van tevoren waren ze al met de voorbereidingen bezig. De hele operatie was tot in details doordacht. Ze zorgden voor de juiste voeding. Ze zorgden voor een prima medische begeleiding. Ze hadden zelfs nagedacht over de luchtkwaliteit in de studio! Dat gaf mij een enorm vertrouwen. De druk om te slagen was groot.

De Marathonuitzending
"Ik stapte die woensdagochtend met gemengde gevoelens de studio binnen", bekent Ronnie. "Ik had die nacht geen oog dicht gedaan. Ik lag te rillen in mijn bed en had koorts. Heel raar, want ik voelde helemaal geen spanning!"

"Honderden bezoekers kwamen naar de studio om mij te steunen: schoolklassen, verenigingen, het Gilde in vol ornaat. Totaal onbekende mensen kwamen 's morgens eerst naar de studio en gingen dan naar hun werk! Het gaf me enorme steun om door te gaan. Ik raak opnieuw geroerd, als ik daar aan terugdenk. Enthousiast stond ik iedereen te woord met als gevolg dat mijn stem het dreigde te begeven. Tijdens nieuwsuitzendingen of reclameboodschappen had ik even gelegenheid om snel een douche te nemen."

In de loop van zaterdag ging 'de lamp bij mij langzaam uit'. Een CD verwisselen, toch een routineklusje, lukte niet meer. Vrijwilligers schreeuwden me aanwijzingen toe. "Druk op het knopje", gilden mijn broer Dennis en Juliette van Laanen, die naast me zaten. Ook andere goedbedoelde maatregelen hielpen niet meer. Ik had geen slaap, hoorde alles wat er om me heen gebeurde, maar was he-le-maal leeg. De organisatie moest, na tachtig en een half uur non-stop radio, besluiten om te stoppen.

"Na vier uurtjes geslapen te hebben op een matras naast de studio, was ik weer fit genoeg om honderden mailtjes en faxen te lezen", vertelt Ronnie. Daarna ben ik thuis in bed gegaan. De volgende dag was ik weer present op de open dag. Het zou nog maanden duren voor ik weer helemaal de oude was."

Trots
"Ik ben trots op onze prestatie", zegt Ronnie. "OK, het doel niet gehaald, maar het was onvergetelijk. Heel Laarbeek stond op zijn kop! Radio Kontakt kwam landelijk in het nieuws en we haalden zelfs de teletekst van CNN."

Toen het record van Glenn Jones werd erkend, bleken we nog wel een Nederlands record te hebben. Ik heb later serieus overwogen om een nieuwe poging te doen, maar in dat jaar werd ik Prins Carnaval. Ik denk, dat het er nu niet meer van komt."

Afbeelding
Afbeelding