Kick-off meeting Stichting Leergeld

Laarbeek/Gemert - Stichting Leergeld Gemert e.o. startte donderdagavond 25 januari na een zorgvuldige voorbereiding met haar belangrijke project: 'Op zoek naar de 1000'.

Stichting Leergeld ondersteunt kinderen tot 18 jaar, die door financiële omstandigheden in de thuissituatie niet kunnen meedoen met leeftijdgenoten. Die ondersteuning kan betrekking hebben op schoolkosten, maar kan ook contributie en kleding voor een sportvereniging betreffen. Ook muziek-, dans- en welzijnsactiviteiten worden door Leergeld financieel ondersteund.

In het jaar 2017 bereikte Leergeld met deze ondersteuning bijna 500 kinderen in haar werkgebied Gemert-Bakel, Laarbeek en Boekel. Uit recente cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), blijkt echter dat in dit werkgebied ongeveer 1500 kinderen wonen die opgroeien in een gezin waar sprake is van een laag inkomen. Veelal gaat het daarbij om een- en tweeoudergezinnen met één (relatief) laag inkomen.

Voor Stichting Leergeld is dit het signaal om op zoek te gaan naar de ouders/verzorgers van deze kinderen die tot nu toe nog niet de weg hebben gevonden naar ondersteuning door Leergeld. Het uitgebreide plan dat Stichting Leergeld hiervoor heeft opgesteld heeft de instemming van de gemeentebesturen uit het werkgebied, die de belangrijkste geldverstrekkers zijn voor Leergeld.

Met 25 vrijwilligers uit de Leergeld organisatie wordt een project gestart waarbij alle scholen, sport- en buurtverenigingen worden benaderd, om te helpen met het vinden van deze kinderen. Het project wordt ondersteund door een publiciteitscampagne die er vooral op is gericht om gezinnen met lage inkomens ervan te doordringen dat ondersteuning dichtbij beschikbaar is en schaamte niet nodig is. In het voorjaar zal het gehele project worden uitgerold.