Huisdieren

Wij hadden Joep, onze spanielhond, al een paar jaren voordat Siem er was. Joep hadden we aangeschaft nadat de kinderen de deur uit waren. Dus Joep was geen drukte, laat staan kinderen, gewend. Ook een hond moet wennen natuurlijk aan een nieuw gezinslid die wekelijks een dag bij ons doorbrengt dus eerst maar eens beginnen met een poepluier waar ie even aan mag ruiken. Elke wandeling met kinder- en wandelwagen volgt Joep ook trouw. Wat wennen ze snel aan elkaar. Siem hoeft boven maar een huiltje te geven in zijn bed en Joep staat er al naast. Dan moet je weten dat Joep eerst nooit boven kwam. En nu nog niet, behalve als Siem er is. We vertrouwen nu al blindelings op onze viervoeter.

Direct vriendjes, nog mooier om te zien als Siem in zijn kinderstoel zit. In het begin ging het kinderhandje aarzelend over de rand van de stoel met een stukje brood. Tegenwoordig zit Joep klaar om te vangen want het wordt hem zo toegeworpen. En anders ligt Joep wel klaar onder de kinderstoel, want stel dat er iets valt... En opa en oma, tja die willen wel verbieden maar zitten glimlachend toe te kijken. Siem maakt overigens ook al dankbaar gebruik van Joep als ie zelf iets niet lekker vindt. Dit trucje had hij snel geleerd.

Moet je normaal onze hond zien als je hem iets wilt geven: dan moet je uitkijken of hij raakt met zijn tanden ongetwijfeld jouw handen. Zo gretig als ie iets krijgt. Het kan hem niet snel genoeg gaan. Echter als Siem hem iets uit zijn handjes geeft, pakt hij het heel voorzichtig aan. Mooi hoe dieren zo snel aan een nieuw huisgenootje gewend zijn. Als je ze er maar bij betrekt. En kinderen leren ook weer veel van het opvoeden van dieren. Een win-win situatie.

Jaloezie, jawel bij beiden! Ik wilde wat voorlezen voor Siem en wijs hem op de plek naast me. "Kom maar bij oma zitten, Siem". En voilĂ , Joep, ook niet doof, zit al naast me. Verbolgen zegt Siem: 'nee, ikke sitten'. Oma heeft gelukkig twee gezonde benen en twee toehoorders. Maar helaas geen plek meer voor een boek. Was inmiddels ook niet meer nodig want Joep sprong er al af en ook Siem zijn interesse ging weer naar de Duplo uit.

Oma's tip: altijd handen wassen als je een hond hebt geaaid. Laat de hond ook niet likken.