Afbeelding
Foto:

PvdA Laarbeek stelt zich voor

"Je weet waar je aan toe bent met ons"

Redacteur: Mariëlle de Beer

Laarbeek – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aanstaande stelt elke politieke partij in Laarbeek zichzelf voor. Wellicht helpt dit u als lezer en potentiële kiezer bij het maken van een juiste keuze. De volgende in de rij is de PvdA. Lijsttrekker Greet Buter en nummer twee op de lijst Hans Strijbosch zijn er trots op dat ze de enige lokale linkse partij zijn.

Wie is PvdA Laarbeek?
Greet: "Wij zijn een lokale partij met landelijke en provinciale verbindingen met leden die in Laarbeek wonen en soms ook werken. We zijn een linkse partij, daar valt niet over te twisten. Je weet waar je aan toe bent met ons."

Wat onderscheidt jullie van een lokale partij?
Hans: "Wij zijn ook een lokale partij. Maar omdat we ook regionale en landelijke afdelingen hebben, zijn er lijntjes met omliggende dorpen. Dit levert ons meerwaarde op omdat we onderling zaken uitwisselen. Op het moment dat er thema's zijn die de dorpsgrenzen overschrijden, weten wij de verbinding snel te leggen."

Kun je een concreet voorbeeld noemen?
Greet: "Jazeker. Enige tijd terug ben ik met collega-wethouder Joan Briels op bezoek geweest bij de staatssecretaris in het kader van de WMO. Omdat onze lijnen ook landelijk heel kort zijn, is zo'n afspraak snel gemaakt." Hans: "Dat doen we voor Laarbeek, het levert wel degelijk meerwaarde op."

Bij de Tweede Kamerverkiezingen leed de PvdA afgelopen jaar een historisch verlies. Denken jullie dat dat ook een rol zal spelen bij de gemeenteraadsverkiezingen?
Greet: "Wij voelen altijd mee met wat er landelijk gebeurt maar wij zijn vooral hier bezig. Ons verkiezingsprogramma maken we zelf, uiteraard volgens onze idealen maar verder wordt er niet gekeken naar landelijke richtlijnen. We hebben de afgelopen jaren laten zien dat er een frisse wind is gaan waaien in Laarbeek. Er is veel energie losgekomen en daar zijn we trots op. Denk aan zaken als het armoedebeleid, de laaggeletterdheid, het wonen in Aarle-Rixtel, de Participatie wet (en daarmee het ontstaan van de Super Sociaal); allemaal zaken die op de kaart zijn gezet."

Wat is typisch PvdA?
Hans: "We zijn een serieuze partij die vooruitdenkt. We zijn niet formeel en gaan met de tijd mee; kort, snel en modern. Ik denk hierbij aan de PvdA-app of speciale PvdA peel-app. Bij ons is 1 + 1 altijd 3. Wij zijn een partij die graag ergens voor is en niet ergens tegen. Onze principes als linkse partij zijn duidelijk; gelijke kansen voor iedereen. Daar draait het om. Wij vinden het belangrijk dat iedereen een goed bestaan heeft. De breedste schouders de zwaarste lasten. Iedereen telt mee en wij geloven erin dat een dubbeltje een kwartje kan worden. Solidariteit…één woord dat alles omvat." Greet: "Wij zijn verantwoordelijk voor de toekomst van onze kinderen. Daar moeten we echt iets voor doen. In 2050 dienen de klimaatdoelstellingen voor Parijs te worden bereikt. Lokaal heb je ook je verantwoordelijkheid hier een bijdrage aan te leveren. Als coalitiepartij hebben we een serieuze inbreng gehad in de beslissing om Laarbeek te gaan voorzien van ledverlichting. Het omslagpunt ligt over 8 tot 10 jaar maar je moet in zulk soort zaken niet alleen kijken naar geld maar ook naar bijvoorbeeld de uitstoot van Co2. Dit valt ook onder vooruitdenken."

Wat zijn speerpunten waarop jullie inzetten?
Greet: "Vitale dorpen. We willen de vitaliteit verstevigen en daarmee bedoel ik dat er een balans moet zijn tussen voorzieningen, wonen en werk. Daarnaast zetten we in op betaalbaar wonen en duurzaam bouwen. Werken is belangrijk. Als je kunt werken, heb je zekerheid. Mobiliteit en bereikbaarheid is een ander speerpunt. Hoe verplaatsen we elkaar en hoe verhoudt zich dat tot de luchtkwaliteit? Dit is een thema dat niet ophoudt bij de dorpsgrenzen. Participatie, meedoen staat als speerpunt op onze agenda evenals het financiële beleid. We staan voor verantwoord investeren; juist wel investeren nu het kan met het oog op de toekomst."

Kunnen jullie iets vertellen over jullie kandidatenlijst?
Greet: "Jazeker. Allereerst zijn we er trots op! Van de eerste twaalf mensen is de helft nieuw. Ons jongste lid, Jet Gloudemans, is 23 jaar en Bram Saris, uit Aarle-Rixtel, staat op nummer 4." Hans vult aan: "We zijn blij met deze nieuwe mensen, zij hebben weer een frisse kijk op de politiek en zelfs ik kan er veel van leren. Door de aanwas van nieuwe mensen ontstaat er een andere dynamiek. Daarnaast is er bewust gekozen voor een lijst met evenveel mannen als vrouwen. Bij de eerste tien staan zelfs meer vrouwen dan mannen op de lijst. Als progressieve partij hebben we de wind mee. Dit stralen we ook uit; we zijn geen conservatieve club mensen."

Greet, wil je door als wethouder?
"Ik wil graag door anders zou ik niet bovenaan de lijst gaan staan! Ik ben nog lang niet klaar. Er liggen nog zoveel uitdagingen. Zo wil ik de afbouw van het Commanderij College meemaken en het armoedebeleid verder uitdiepen."

En jij Hans, wil je nog een periode door als raadslid?
"Ik wil me graag nog een periode inzetten voor Laarbeek maar met de nieuwe mensen die nu instromen, besef ik ook dat het op een gegeven moment tijd wordt om plaats te maken. Nieuwe mensen geven vertrouwen voor de toekomst en daar maak ik te zijner tijd graag plaats voor."

Hoe gaan jullie campagne voeren?
Hans: "Via diverse (social) media. Heb je onze opa en oma-actie gezien die we op Facebook zijn gestart? We willen op die manier laten zien wat er gebeurt als je kiest voor meer dan alleen jezelf. Maar ook op straat zul je ons tegenkomen. In de week voor de verkiezingen zal 'de rode peelkaravaan' door de kernen van Laarbeek trekken." Greet: "Ik hoop dat mensen ons ook buiten campagnetijd weten te vinden. Iedereen is meer dan welkom bij ons achterbanoverleg maar mensen moeten me vooral blijven aanspreken. Ik blijf me inzetten."

Tot slot: Waar hopen jullie op op 21 maart?
Greet: "Wij hebben ons laten zien de afgelopen vier jaar en we vertrouwen erop dat dit zich zal vertalen in de verkiezingsuitslag." Hans besluit: "Kies voor de Partij van de Aanpak!"

Afbeelding