Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Dinsdagmorgen. De agenda van Jan Dekkers staat voor vandaag alweer vol. Via zijn computer hoor je af en toe een mailtje binnenkomen. Jan schenkt rustig de koffie in en vertelt uitgebreid over zijn leven. Deze actieve duizendpoot is van vele markten thuis.

In Aarle-Rixtel ben je op vele fronten actief. Oorspronkelijk ben je geen Aarlenaar.
"Mijn geboorteplaats is Son, als oudste uit een gezin met zeven kinderen. Samen met vier broers en twee zussen groeide ik uiteindelijk op in Nuenen. Mijn vrouw komt uit Aarle-Rixtel en na ons trouwen besloten we daar te gaan wonen. Een fijn dorp. Als je actief bent dan wordt je zo in het dorp opgenomen. Ik werd lid van 'De Klokkengieters'. Ik ben tenor en werd bestuurslid. Van het een kwam het ander. Inmiddels woon ik hier al 45 jaar en zijn mijn drie kinderen volwassen en hebben we zeven prachtige kleinkinderen."

Afgelopen Bevrijdingsdag organiseerde je, samen met anderen, het bevrijdingsvuur brengen van Wageningen naar Laarbeek. Naast muzikaal ben je sportief. We kennen je van de gezondheidsrace.
"De gezondheidsrace is een mooie manier om bij de Laarbeekse bevolking aandacht te vragen voor gezonder leven. Met de organisatie daarvan ben ik inmiddels gestopt. Voor de Roparun ben ik nog steeds actief. Het was vorige jaar op Bevrijdingsdag erg geslaagd, maar nog niet zo bekend. We gaan nu alle sportverenigingen meevragen. De ambassadrice van de Roparun, Nelli Cooman, gaat mee van Wageningen naar Laarbeek (93km). Een mooie opmaat naar de viering van 75 jaar bevrijding. De route ligt vast. We kunnen vanwege het vroege tijdstip geen gebruik maken van veerpontjes. Daarom lopen we best een stuk om (± 20 km). Uiteindelijk bezoeken we elke kern van Laarbeek om bij het monument bij het gemeentehuis te eindigen."

Zingen, sporten, nog meer bezigheden?
"Heemkundekring Barthold van Heessel heeft mij als voorzitter. Sinds twee jaar huurt de kring een oud pand aan de Kouwenberg. Het is beschermd dorpsgezicht, past dus perfect bij de Heemkundekring. Van binnen hebben we heel veel opgeknapt. Daarvoor hebben we geld gekregen van de gemeente en via sponsoren. Verf werd ons ook geschonken. Om de kosten te drukken heeft de heemkundekring zelf de handen uit de mouwen gestoken. Ik heb bijvoorbeeld mee geschilderd."

Schilderen en besturen, een mooie combinatie.
"Soms zit je als lid van de WMO-raad uren informatie te lezen. Door allerlei functies ken je veel mensen en weet je vrijwilligers te bereiken voor hulp als dat nodig is. Voor het Dorpsplatform ben ik mee de 'ogen en oren' van Aarle-Rixtel. Provinciale plannen omtrent 'de weg' of de brug in Beek en Donk worden door ons scherp in de gaten gehouden. Projecten rondom leefbaarheid zijn interessant. Op het Terlingenplein denken we samen met bewoners na om het plein goed in te richten en om zo sociale contacten te bevorderen."

En je bent voorzitter van 'De Zonnebloem' afdeling Aarle-Rixtel?
"Iedere Laarbeekse kern heeft een afdeling. We weten elkaar goed te vinden. Door samenwerking is het makkelijker om activiteiten te organiseren, zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse theatermiddag in 'De Dreef'. Anderen verzorgen is belangrijk. Ik ben ook mantelzorger. Maar gelukkig is er genoeg tijd over om te genieten van ons gezin. Vervelen, dat doen we ons niet."

Jan Dekkers geeft de pen door aan Esther Beguin – van Koert uit Beek en Donk. Over twee weken haar verhaal.