Afbeelding
Foto:

Cor Speek bij IVN Laarbeek:

Lezing over Natuur in de Peel

Laarbeek - Cor Speek verzorgt op donderdag 15 februari weer een avond bij het IVN Laarbeek. Eerder toonde hij al een film over de Strabrechtse Hei. Deze keer laat hij voor de pauze een vernieuwde film over de Groote Peel zien. Na de pauze toont Cor Speek een film over kraanvogels.

Het waren de kraanvogels die Cor Speek naar de Peel lokten. In 1997 zag hij deze voor het eerst. Een groep van 32 kraanvogels streek neer op een pas geoogste maïsakker. Hun majestueuze vlucht en adembenemende roep waren een openbaring. Sindsdien bezoekt Cor Speek de Peel meerdere malen per jaar om er te filmen. En uiteraard komen er dan niet alleen kraanvogels in beeld.

Nationaal Park De Groote Peel is een aaneengesloten restant hoogveen en dat is best zeldzaam in Nederland. Deze bijzondere natuur kent een grote verscheidenheid aan flora en fauna. In de film ziet u behalve veel voorkomende planten, ook specifieke hoogveenplanten zoals diverse soorten veenmos, zonnedauw en lavendelheide. Daarnaast bijzondere broedvogels zoals de geoorde fuut, de nachtzwaluw en de roerdomp. Ook zeldzame vlinders en libellen komen voorbij. Deze film is bewerkt met beeldmateriaal uit verschillende jaren en toont beelden uit de vier seizoenen. Ieder jaar worden er nieuwe filmbeelden aan de film toegevoegd. Enkele onvervangbare beelden zijn opnieuw gebruikt. De film, die voor de pauze wordt vertoond, duurt 46 minuten en is volledig ondersteund met live geluiden en tekst, wat een bijzondere beleving biedt.

Filmmaker Cor Speek uit Geldrop houdt zich al jaren bezig met het maken en vertonen van prachtige natuurfilms. Speek is sinds zijn jeugd gefascineerd door de natuur en dat is te zien aan de diversiteit van zijn filmmateriaal. De films zijn ook op dvd verkrijgbaar.

Het belooft dus weer een boeiende avond te worden op deze 15e februari. De avond begint om 20.00 uur. De films worden getoond in het IVN-gebouw aan de Beekseweg te Aarle-Rixtel. Volg de IVN bordjes. GPS Coordinaten zijn 51.51658630, 5.64305687. De avond is ook toegankelijk voor niet-IVN leden.

De foto laat de nachtzwaluw zien, een van de geheimzinnige vogels van de hei, die in verborgenheid leven. Van een afstand worden ze dikwijls voor een hoopje dorre bladeren aangezien. Slechts weinig mensen hebben hun eieren ooit gezien, want die leggen ze op de kale grond, vaak in de buurt van dood hout, in zeer afgelegen gebieden. In het drukke Nederland is gelukkig nog steeds natuur te vinden die gebonden is aan eenzame afgelegen gebieden, zoals op deze avond getoond wordt.