Dweilen met de kraan open in Ganzegat

Aarle-Rixtel – Nog een week en dan barst het grote feest van het Zuiden weer los. En wat past meer bij Carnaval dan de muziek van een plezierkapel, feestorkest, zaate hermenie of hofkapel.

Carnavalsmaandag 12 februari staat het in Ganzegat bol van de muziek. Dan vindt namelijk de tweede editie van 'Dweilen met de kraan open!' plaats. Van 14.00 uur tot 01.00 uur – bijna klokje rond – trekken er verschillende muziekgezelschappen van leer in de diverse Aarle-Rixtelse horecagelegenheden.

Niet alleen de kraan staat open in Ganzegat, maar ook de deur staat wagenwijd open voor de diverse kapellen. Bij de eerste editie heeft de organisatie gemerkt dat een 'gecontroleerde zoete inval' zijn vruchten afwerpt. "We bemerkten bij voorgaande edities van het dweilen dat de verplichting om een hele dag aanwezig te zijn een steeds groter bezwaar werd voor kapellen. Vorig jaar zijn we over gegaan naar een ander concept: Geef aan van wanneer tot wanneer je wilt komen en wij plannen het zo goed mogelijk in. Deze ommekeer heeft ons vorig jaar behoorlijk meer aanmeldingen opgeleverd. En ook dit jaar mag het arsenaal aan orkesten er zijn.", aldus Maurice van Falier. "We hebben ook duidelijk in onze uitnodiging richting de kapellen gezet: We organiseren deze dweildag voor jullie. We willen af van strakke schema's en op een losse maar gecontroleerde manier kapellen – en daarmee natuurlijk ook publiek – van elkaars muziek laten genieten. Carnaval is per slot van rekening een feest van ongedwongen gezelligheid", vult Stan Beekmans aan.

Overdag wordt er door de kapellen gedweild tussen van Bracht, Dejavu, Bij van Dijk en De Stal. 's Avonds volgt er nog een korte sessie bij café van Bracht met o.a. Heavy Hoempa alvorens het programma zich voortzet in de feesttent op het Heuvelplein. Daar wisselen blaasmuziek van de kapellen en plaatjes van de DJ elkaar af en 'trekke we nog effe dur' tot sluitingstijd. Kapellen die aanlanden in Ganzegat zijn: Mag-ie, Zsa Zsa Zsoe, Of ge waorst lust, De Phillies, Blaasband Chaoz, Heavy Hoempa, Pretband The Bloopers, The eXperience BrassBand, De Blue-Band, Dùbent en OB vur Blusswerruk. En natuurlijk Ganzegats Hofkapel niet te vergeten. "Als leden van de Ganzegat Hofkapel hebben wij er al veel zin in om van deze dag een geweldig muzikaal feest te maken." aldus mede-organisatoren Maurice en Stan. "En voor het publiek geldt net zo goed: Kom gewoon ergens aanwaaien om mee te genieten van deze dweildag!"