Afbeelding
Foto: Johan Maas

Liedjesfestival op een steeds hoger peil

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Johan Maas

Aarle-Rixtel - Het echte carnavalsfeest komt eraan. Dat is te merken in de zaal van het jaarlijks terugkerend Laarbeeks liedjesfestival, dat wordt georganiseerd door Omroep Kontakt. Een groot aantal groepen heeft zich gestort op het schrijven van teksten, uitzoeken van een leuke melodie, het ontwerpen van een passende kledij èn choreografie.

Een goed gevulde zaal in De Dreef staat garant voor een prachtig feest dat gepland staat, voordat het echte carnavalsgedruis losbarst. Dat is maar goed ook, want tijdens de dagen zelf verstomt menige stem of verwordt in het gunstigste geval tot een hees gemurmel. Maar zondagmiddag zijn alle groepen goed bij stem. Er staat iedere keer weer een groep op de planken, die het presteert om een goed lied ten gehore te brengen. Zowel de teksten als de muziek sluiten aan bij de carnaval. Soms zelfs is de tekst op het laatste moment nog aangepast. Zo is er de groep 'Dit is 't' uit Lieshout, die al 6 jaren optreedt tijdens deze activiteit. De kleding en de tekst waren oorspronkelijk afgestemd op het lied 'Maxima en Willem A'. Op het laatste moment is de tekst veranderd naar een ode op het 55 jaar bestaan van carnavalsvereniging De Raopers uit Lieshout. "De kleding konden we zo laten, want het is tenslotte een feest en we dragen feestkleding", vertelt Joke van Erp, "maar we vinden het jubileum van onze carnavalsvereniging toch wel heel belangrijk. De tekst vertelt over de saaiheid van Lieshout tot 1963, als zes heren het carnavalsfeest in het dorp introduceren. Direct na het liedjesfestival beginnen we al met nadenken over het volgende lied, want dan zit je nog in de sfeer".

De kostuums variëren van de klassieke boeren-outfit van 'De Bruurs' tot als bosnimfen omgetoverde zangeressen van 'Verslete Slipper', die al voor de 9e keer meedoen. De twee prinsengroepen, die optreden zijn, op één uitzondering na, gekleed in het kostuum van de carnavalsvereniging en presteren het om jaar na jaar een lied op het podium te brengen. De ene groep staat wat schuchter op het podium, terwijl de latere winnaar 'De Party Freunden' zelfs een aantal kinderen heeft ingehuurd om het optreden wat meer glas te geven. Bij de opkomst wordt de groep getrakteerd op een ware storm van confetti, die door de kinderen wordt gelanceerd uit kartonnen 'lanceerbuizen'. Veel van de kinderen zijn meteen daarna weer weg, want de gemiddelde leeftijd van het publiek ligt boven die van tieners. Hoewel, Joëlle de Groot (14) beantwoordt de vraag of dit haar muziek is met een tactisch: "Soms wel!", waarna ze vertrekt……. Het zaalgebeuren, meestal in gang gezet door de meegebrachte supporters is dus erg belangrijk. Dit blijkt weer als bijvoorbeeld 'Freddy van de Heikneuters' op het podium staat. Plotsklaps verandert het voorste gedeelte van de zaal in een grote polonaise, die door de hele zaal kronkelt en 'en passant' iedere eventuele concurrent in de kiem smoort. De presentatie is in handen van Jorg Krijnen die op een voortreffelijke manier de optredens aan elkaar praat.

Uitslag:
Winnaar carnavalesk: De Partyfreunden
Winnaar originaliteit: De Partyfreunden
Winnaar zang: De Partyfreunden en Di is't
Winnaar tekst: De Partyfreunden en Di is't
Winnaar totaal: 1. Party Freunden, 2. De Bruurs, 3. Verhinderd

Kijk voor alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.

Afbeelding