Vlnr: Tonny Meulensteen, Jamie de Wit en Jacques Kals
Vlnr: Tonny Meulensteen, Jamie de Wit en Jacques Kals Foto: Joost Duppen

Laatste in de rij: CDA Laarbeek stelt zich voor

"Wij willen niet anders dan samenwerken"

Redacteur: Mariëlle de Beer

Laarbeek – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aanstaande stelt elke politieke partij in Laarbeek zichzelf voor. Wellicht helpt dit u als lezer en potentiële kiezer bij het maken van een juiste keuze. De laatste in de rij is het CDA. Lijsttrekker Tonny Meulensteen, voorzitter Jacques Kals en nieuwkomer en nummer 5 op de lijst Jamie de Wit vertellen over de kracht van samenwerken.

Wie is CDA Laarbeek?
Tonny: "CDA Laarbeek is een democratische partij die een appèl doet op de inwoners vanuit het menszijn voor elkaar. Het van oorsprong Christelijke is vertaald naar het heden. We zijn een afspiegeling van alle geledingen van de maatschappij. Samen staat bij ons centraal." Jacques: "Solidariteit is van oudsher een begrip dat hoort bij het CDA. We zijn een echte volkspartij, een partij die jong en oud verbindt. Ook in de praktijk een heel mooi streven; jongeren kunnen nog veel leren van ouderen, maar ook andersom."

Waarin vertaalt solidariteit zich volgens jullie lokaal?
Jamie: "Ik kan verschillende voorbeelden noemen. Het beleid van de afgelopen jaren staat in het teken van solidariteit. Kijk naar initiatieven als het Kuiperplein of de plannen voor het Oranjeplein in Mariahout; dit zijn allemaal projecten die door inwoners samen met de politiek tot stand zijn gekomen." Tonny: "Maar ook de Groenstrijd 2.0 – waarbij wijken zich in competitievorm hebben aangemeld om samen hun straat te verfraaien – is een prachtig voorbeeld van solidariteit. Groen verbindt, het veraangenaamt je leefomgeving. Maar het kost ook geld. Dit stelt de gemeente beschikbaar en op die manier investeer je in een ontwikkeling die het samen-gevoel niet alleen versterkt in de straat zelf maar in het hele dorp. Alle inwoners profiteren namelijk mee van de gunstige bijeffecten zoals het plaatsen van prullenbakken en het verfraaien van de leefomgeving." Jacques: "Maar ook het verenigingsleven en dan met name de vrijwilligers hebben onze aandacht. Vrijwilligers op projectbasis zijn te vinden maar hoe krijg (en houd) je vrijwilligers op bestuursfuncties? Door samen te werken en niet te denken in termen van 'hij' of 'zij' maar in termen van 'wij'!"

Wat onderscheidt jullie als landelijke partij van een lokale politieke partij?
Jamie: "Het enige onderscheid dat valt te maken is dat wij terug kunnen vallen op een landelijke achterban maar we werken lokaal. Het voordeel van een landelijke achterban is dat je weet wat er op landelijk niveau speelt en deze kennis vaak ook op lokaal niveau kunt inzetten. We hebben regelmatig contacten met Den Haag, dan kun je direct inspelen op zaken."

Hoe is jullie verkiezingsprogramma tot stand gekomen?
Jacques: "Ook al zijn we een landelijke partij, we zijn vrij om ons verkiezingsprogramma zelf op te stellen. De titel van ons verkiezingsprogramma is 'Samen kansen zien'. Dit brengen we in praktijk. We hebben diverse bijeenkomsten georganiseerd om informatie op te halen bij inwoners. In oktober hebben we een avond georganiseerd speciaal voor alle Laarbeekse verenigingen om te horen wat daar leeft. De resultaten hebben we teruggekoppeld naar de verenigingen. Op die manier doe je het samen. In november heeft een tweede bijeenkomst plaatsgevonden voor vertegenwoordigers van het buitengebied, makelaars, IVN, ZLTO en het Laarbeeks Landschap. Tijdens deze constructieve bijeenkomst onder leiding van CDA-statenlid Ton Braspenning hebben we onder andere gediscussieerd over de regels in het buitengebied. Het is uniek om te zien hoe alle partijen samen de lijnen uitzetten voor het buitengebied. De informatie die tijdens deze bijeenkomsten is opgehaald, is ook meegenomen in het opstellen van ons verkiezingsprogramma. Eind februari organiseren we een avond over expertise in de zorg voor ouderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het levensloopbestendig maken van woningen. Alle KBO's zijn al op de hoogte gesteld. Op deze manier houd je gevoel met de doelgroep. We willen hen horen."

Op welke speerpunten zetten jullie in?
Tonny: "We hebben diverse speerpunten waar we ons op focussen maar de drie belangrijkste zijn de herinrichting van het buitengebied, preventie in de zorg en financiën." Jamie vult aan: "Een gedegen financieel beleid is echt een speerpunt. Ik heb zelf de cursus Politiek actief gevolgd en daar werd ook over gemeentelijke financiën gesproken. Je hoort verschillende geluiden. Het mag transparanter. Inwoners moeten een helder beeld hebben bij hoe gelden worden besteed, niet alleen op de korte termijn maar ook op lange termijn. Er is nog veel winst te behalen in de communicatie. Ik denk dan aan in eerlijke taal uitleggen hoe de financiën ervoor staan." Tonny voegt hier nog aan toe: "En eerlijk en duidelijk houdt ook in dat je 'nee' durft te zeggen. 'Nee' is namelijk ook een antwoord."

Vijf nieuwe namen in de eerste tien op de kandidatenlijst. Een bewuste keuze?
"Jazeker", aldus Jacques. "We willen een doorsnede zijn van de maatschappij. Minder grijze haren, meer vrouwen, alle generaties zijn binnen die eerste tien op de lijst verbonden." Jamie gaat verder: "En van de eerste zes is de helft vrouw. Wij gaan voor de 'girlpower'! We zijn vernieuwend alhoewel wij van mening zijn dat het heel normaal is dat partijen zich (blijven) vernieuwen."

Jamie, jij bent helemaal nieuw. Wat heeft je doen besluiten je verkiesbaar te stellen?
"Mijn zoon zit in de jeugdgemeenteraad en durft op te staan voor wat hij belangrijk vindt. Ik vond het tijd worden niet alleen maar dingen te roepen maar ook daadwerkelijk iets te gaan doen. Ik ga mijn zoon achterna. Betrokken, betrouwbaar en normen en waarden…dat zijn kernwoorden voor mij. Het CDA past me."

Gaan jullie campagne voeren?
Tonny (lachend): "We hebben een aantal verrassende elementen in petto maar die moeten nog geheim blijven en die kan ik dus ook nog niet verklappen." Jacques: "Mensen volgen ons via de lokale media en we organiseren diverse bijeenkomsten, zoals binnenkort over de ouderenzorg op 28 februari. We kiezen voor persoonlijke benadering maar doen dit op onze eigen unieke manier. Onze 70 leden hebben allemaal een eigen netwerk. Zij gaan elk in hun netwerk een persoonlijke boodschap doorsturen. Op die manier houden we de lijntjes kort en zijn we direct aanspreekbaar."

Hoe kijken jullie vooruit naar de verkiezingen op 21 maart aanstaande?
Jacques en Jamie: "We zijn trots op wat Tonny de afgelopen jaren heeft laten zien. We krijgen ook veel positieve reacties." Lijsttrekker Tonny tot slot: "We kijken vol vertrouwen uit naar de verkiezingen gezien de resultaten van de afgelopen jaren. Het gaat goed hier in Laarbeek. Ik heb er vertrouwen in dat we weer teruggaan naar drie zetels, ik hoop op vier en ik ben pas tevreden met vijf…! Ik wil me in ieder geval graag nogmaals vier jaar inzetten voor Laarbeek."

Afbeelding