De Belgische Minister van Onderwijs, mevrouw Crevits (l), bezocht maandag 5 februari Kindcentrum De Raagten
De Belgische Minister van Onderwijs, mevrouw Crevits (l), bezocht maandag 5 februari Kindcentrum De Raagten Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Zuiderburen bekijken het Nederlandse aanbod van 'begrijpend lezen'

Vlaamse onderwijsminister bezoekt Kindcentrum De Raagten

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk – Hoog bezoek voor Kindcentrum De Raagten. De Vlaamse Minister van Onderwijs Hilde Crevits bezocht met een flinke delegatie het Kindcentrum om inspiratie op te doen over begrijpend lezen. "Gluren bij de buren", zoals ze het zelf op Twitter noemde. Vol passie vertelden volwassenen en kinderen over hoe taal en taalbegrip wordt gestimuleerd.

Begrijpend lezen uitgelegd door leerlingen
Op het leerplein zitten Mila en Sophie uit groep zeven te werken. Meester Piet staat Vlaamse gasten te woord. "Vandaag is het anders dan anders", glunderen de meisjes. "Bijzonder dat een Vlaamse Minister onze school komt bekijken." Daarna geven de twee meiden uitgebreid uitleg over hoe ze met Blits en Nieuwsbegrip werken. "Bij Blits werken we aan studievaardigheden", vertellen de meisjes. "Je moet bijvoorbeeld informatie opzoeken in teksten en schema's. In de klas krijgen we voorinstructie en daarna kunnen we zelfstandig verder." Klasgenootje Maria demonstreert op de computer het huiswerk van Nieuwsbegrip. Tijdens het scrollen toont ze hoe ze begrippen leert.

Goed begrijpend lezen begint bij baby's
Pedagogisch medewerkster Myriam van Goch leest peuters een verhaal voor. Begrijpend lezen begint bij begrijpend luisteren. "Peuters krijgen gerichte vragen", legt Myriam uit. "Door spelletjes en opdrachten stimuleren we taalbegrip." Peuters met een taalachterstand komen extra naar de speelzaal. "Jeugdzorg is gekoppeld aan onderwijs", vertelt wethouder Joan Briels. "Consultatiebureaus zien kinderen die in aanmerking komen voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). Taalachterstand kan direct begeleid worden, bijvoorbeeld door vrijwilligers die voorlezen." Voorlezen aan kinderen is ontzettend belangrijk, hoe jong ze ook zijn. Bibliotheek De Lage Beemden biedt BoekStart aan om jonge ouders te stimuleren hun zuigeling voor te lezen.

Intensieve samenwerking op verschillende niveaus
Pedagogisch medewerkster Marjolijn van Sinten geeft drie kinderen voorinstructie Nieuwsbegrip. Vandaag is de aandacht enorm, want de Minister sluit bij de les aan. Drie kinderen die oorspronkelijk niet uit Nederland komen krijgen een tekst, die later in de klas behandeld gaat worden, alvast een keer te lezen. Marjolijn praat met de kinderen over moeilijke begrippen. "Ondanks de grote inzet van leerkrachten en leerlingen zagen we in 2010 de resultaten achteruitgaan", vertelt directeur Geja Raaijmakers eerlijk. "Door gebruik te maken van kennis binnen en buiten de school zijn we anders en met andere methoden gaan werken en dat leverde meteen positieve resultaten op." Geja is trots en blij met de samenwerking tussen verschillende instanties en het Kindcentrum.

Vlaamse conclusies
Hardop lezen en voorbereiden van teksten is iets wat in België niet gebeurt. Dit verklanken van teksten voor en door leerlingen tot in de bovenbouw, is iets wat de Vlamingen naar België mee terugnemen. De openheid en ambitie waarmee in het Kindcentrum gewerkt wordt, spreekt de Belgen aan. Samenwerken en gebruikmaken van kennis binnen en buiten de organisatie. Al levert de bibliotheek regelmatig nieuwe boeken, de Vlaamse boeken die Minister Crevits als bedankje aanbiedt, zijn in een school waar veel gelezen wordt altijd welkom.

Afbeelding
Afbeelding