Afbeelding
Foto:

DWG brengt leefbaarheid in beeld

De Werkgroep DWG is dè Laarbeekse politieke partij van de menselijke maat. "Terug naar de kern" is voor ons nog steeds het vertrekpunt. We vinden het belangrijk om zaken dichtbij, samen met de mensen, te organiseren. Dat geldt niet alleen voor voorzieningen, maar ook voor zorg, onderwijs, verenigingsleven en activiteiten. De voorzieningen waar de gemeente verantwoordelijk voor is (gemeenschapshuizen, scholen e.d.) zijn goed op orde. We moeten alert blijven dat ze publiekelijk en voor iedereen goed toegankelijk blijven.

Door de afbouw van het aantal bedden in verzorgingshuizen en ziekenhuizen blijven steeds meer mensen langer in Laarbeek wonen. Mensen zoeken daarom zorg steeds meer in de eigen omgeving. Waar mogelijk zorgen mensen voor elkaar (familie, Zonnebloem, KBO) en waar nodig krijgen ze professionele ondersteuning. DWG vindt dat kleinschalige zorginitiatieven een echte kans moeten krijgen. Onze huidige wegen, fietspaden, trottoirs en gebouwen moeten toegankelijk zijn voor iedereen, dus ook voor mensen met een beperking, kortom een beleid gericht op alle inwoners; van alle leeftijden, ook de jeugd.

Gelukkig gaat het met de meeste jeugdigen in Laarbeek goed. Dit ondersteunen wij met goede gezondheidszorg, goede scholen, goede jongerencentra en een goed verenigingsleven. Door middel van vouchers en subsidies maken we verenigingen voor zoveel mogelijk jongeren toegankelijk. Als er zorg nodig is, willen we die zoveel mogelijk in eigen dorp organiseren. Wij stimuleren dat organisaties daarbij samenwerken. Wanneer kinderen in armoede opgroeien, ondersteunen we hen met subsidies en werken we samen met de Stichting Leergeld. DWG pleit ervoor dat iedereen mee kan doen. Wij zijn blij met de Laarbeekse jeugdgemeenteraad en dat er een jongerenraad in oprichting is. Ons 23-jarig jeugdig raadslid Veerle van Schaijk trekt vol enthousiasme deze kar mee. De jeugd wordt op die manier betrokken bij het gemeentelijk beleid.

De gemeente heeft een taak bij het ondersteunen van het verenigingsleven en hun vrijwilligers; zij zijn immers de kurk waarop onze samenleving drijft. Ontvang de vrijwilligers met open armen en ondersteun en waardeer hen bij al het werk dat verzet wordt. De gemeente kan verbinden omdat zij een overzicht heeft op wie waarmee bezig is. Professionele organisaties kunnen dan gericht aanvullend worden ingezet.

Samenwerken, organiseren en elkaar ontmoeten in het belang van de leefbaarheid blijft voor DWG een belangrijk speerpunt. Een trapveldje, gemeenschapshuis, marktplein of een tafel met bankjes in het groen. Op onze DWG facebook-site en Omroep Kontakt laten onze filmpjes zien dat dit een kwestie is van GEWOON DOEN!

Fractie DWG