Afbeelding
Foto:

Zesde partij meldt zich; Democratisch Laarbeek stelt zich voor

"Veel mensen zien graag dat ik in de raad blijf"

Redacteur: Mariëlle de Beer

Laarbeek – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aanstaande stelt elke politieke partij in Laarbeek zichzelf voor. Wellicht helpt dit u als lezer en potentiële kiezer bij het maken van een juiste keuze. In tegenstelling tot eerder berichten, heeft zich op de allerlaatste dag die wettelijk is toegestaan een zesde deelnemer gemeld: Democratisch Laarbeek. Lijsttrekker Frans Biemans legt uit waarom hij meedoet en waarom hij tot het allerlaatste moment heeft gewacht.

Frans, een tijdje terug gaf je aan dat je je nog aan het beraden was over het feit of je wel of niet mee zou doen. Hoe is Democratisch Laarbeek uiteindelijk tot stand gekomen?
Frans: "De intentie om mee te doen is er altijd wel geweest. Zoals je wellicht weet, heb ik een jaar geleden de naam van mijn eenmansfractie 'Fractie Frans Biemans' al veranderd naar 'Democratisch Laarbeek'. Ik wil uitgroeien tot een goede, volwassen partij. Om serieus genomen te worden heb je dan toch wel minimaal tien mensen nodig. Ik had al een aantal sympathisanten maar ben zelf op zoek gegaan naar nieuwe leden. Nu staan er tien mensen op mijn lijst en daar ben ik heel trots op!"

Waar ben je precies trots op Frans?
"Ik ben er trots op dat de mensen op mijn lijst allemaal mensen zijn die veel bezig zijn in de Laarbeekse samenleving en velen van hen als vrijwilliger in het verenigingsleven. Het zijn allemaal zeer ervaren mensen."

Kun je iets meer vertellen over je kandidatenlijst?
Frans: "Zoals ik al zei; het zijn ervaren mensen, geen hele jonge mensen, afkomstig uit alle kernen van Laarbeek. Acht mannen, twee vrouwen. Enkele leden zijn een 'plaatselijke beroemdheid'. Ze weten wat een vereniging is en hoe het werkt in een bestuur. De kennis van het verenigingsleven is waar ik naar heb gezocht, dat zie ik als de rode draad. De mensen op de lijst van Democratisch Laarbeek hebben hoofdzakelijk hun steun uitgesproken aan mij. Het is hen niet zozeer om hun politieke ambities te doen, veel mensen zien graag dat ik in de raad blijf."

En wat dan als je drie zetels zou behalen Frans?
"Dan zullen we intern serieus aan de bak moeten om te kijken hoe we dat gaan oplossen. Maar je hebt 600 stemmen nodig voor 1 zetel en dat is al een flinke opgave."

Ik lees als slogan 'Democratisch Laarbeek: het politieke alternatief'. Wat wordt precies bedoeld met 'alternatief'?
"We bedoelen daarmee dat we nieuw zijn. Dát is het alternatief. We zijn degelijk, betrouwbaar, oprecht én nieuw!"

Kun je als eenmansfractie een serieuze bijdrage leveren aan het politieke proces?
Frans: "Als eenmansfractie kun je het verschil maken, zeker met dertig jaar ervaring. Politiek is een hobby maar ik zeg altijd het is wel een serieuze hobby! Ik merk dat ik een bijdrage kan leveren. Ik wil daar niet mee te koop lopen, maar ik voel dat ik invloed heb. Ik wil dienstbaar zijn aan de samenleving. Het is zonde van alle kennis (en dat beetje invloed) om dat weg te gooien. Daarom heb ik negen mensen bereid gevonden mij te steunen."

Heeft Democratisch Laarbeek haar verkiezingsprogramma al klaar?
Frans: "Ik spreek liever over 'partijprogramma' dan 'verkiezingsprogramma'. Bij 'verkiezingsprogramma' denk ik alleen maar aan het binnenhalen van zoveel mogelijk stemmen. Ik hoor liever 'partijprogramma' want dat is het programma waar ik de komende jaren mee wil werken."

Helder. Is je partijprogramma al gereed Frans en zo ja, kun je de belangrijkste vijf speerpunten noemen van Democratisch Laarbeek?
"Het programma is voor 95% klaar", vervolgt Frans. "Zoals je wellicht in het Eindhovens Dagblad hebt gelezen onlangs, hebben we de afgelopen tijd flink zitten broeden. Dat broeden was enerzijds gericht op de kieslijst en anderzijds op het partijprogramma. We hebben veel meer speerpunten dan vijf…dat wordt lastig kiezen."

Ik vraag je toch om een keuze te maken, welke speerpunten typeren Democratisch Laarbeek?
Frans: "Okay, ik zal een poging wagen. Allereerst dient de gemeente dienstverlenend te zijn aan inwoners, bedrijven en verenigingen. Daarnaast vinden we een deugdelijk financieel beleid met lasten zo laag mogelijk voor inwoners en bedrijven erg belangrijk. Passende woonruimte voor iedereen in alle kernen, in het bijzonder voor starters en ouderen. We willen de hondenpoepoverlast bestrijden zonder invoering van hondenbelasting en we vinden dat vrijwilligers gekoesterd moeten worden. Daarvoor moeten verenigingen ondersteund en zo nodig gesubsidieerd worden. Een laatste speerpunt - dat naar mijn mening bijzonder is ten opzichte van andere partijen - is dat we staan voor een gezonde bestuurscultuur in Laarbeek en goed overleg met de werknemers (OR/GO) van de gemeente Laarbeek."

Gaan jullie campagne voeren?
"We zijn niet van de spiegeltjes en de kraaltjes. We zijn een serieuze partij. De reden om op ons te stemmen zit in ons partijprogramma", vervolgt Frans. "We maken hierin een duidelijke keuze en kiezen niet voor een vluchtige reclamecampagne. Via onze website kan men het partijprogramma bekijken. Mensen moeten voor ons kiezen op basis van dit programma."

Tot slot: Hoe kijk je vooruit naar de verkiezingen op 21 maart aanstaande?
"Ik hoop op 1 zetel, dan zijn we tevreden. Twee zetels is een droom…maar zoals gezegd eerst maar eens 600 stemmen halen, dat is geen geringe opgave", aldus Frans.

Frans Biemans