Afbeelding
Foto:

Gratis titel bij immigratie

In Nederland hoor je nog weleens dat de diploma's van nieuwe landgenoten hier niet worden erkend. Iemand werkte als arts in een ziekenhuis in Teheran of Damascus maar in Nederland maken zijn/haar diploma's vaak te weinig indruk.

In Portugal overkomt me regelmatig het tegenovergestelde: Alle wijnmakers worden bij ons eigenlijk standaard aangesproken met "Ingenieur" (en als ik zeg aangesproken bedoel ik ook letterlijk aangesproken dus niet alleen als afkorting op een enveloppe). Van Duitsland was me dit fenomeen wel bekend "Herr Doktor" maar in Portugal had ik dit beslist niet verwacht.

De meeste wijnmakers hebben een studie aan de wijnacademie afgerond en hebben daarmee hun Ingenieurstitel officieel verdiend maar dat geldt dus niet voor mij. Ik beschouw het dan ook maar als een eretitel (Honoris Causa zoals dat zo mooi heet). Niet dat de titel me verder iets oplevert (ik moet nog net zo hard werken om mijn zaken voor elkaar te krijgen) maar het is wel een aardige bijkomstigheid. Het geeft ook aan dat de functie van wijnmaker bekend is bij de Portugezen, veel van hen zijn zelfs nationale bekendheden geworden (zoals we dat in Nederland hebben met bekende chef-koks).

Niks inburgeringscursus dus, al zit ik nog wel iedere dinsdagochtend met een kopje koffie aan een tafeltje van de Douro Bar terwijl ik iets probeer op te steken van mijn Portugese les.

Geen idee of mijn juf in de gaten heeft dat ze het tegen een Ingenieur heeft. Zal er tegen haar mijn mond maar over dichthouden anders worden haar verwachtingen weer zo hoog ;-)

Maarten van Luyt, geboren en getogen in Lieshout, schrijft over zijn leven als wijnboer in Portugal. www.luytwijn.nl

Afbeelding