Gezellig

Met een student, een scholier en een basisschoolleerling is mijn woning regelmatig een soort bijenkorf met in- en uitvliegende jeugd. Heel gezellig, maar op vrijdagmiddag begint meestal een stoelendans. Wie zal, wanneer en in welke stemming bij mij aan tafel aanschuiven? Ter voorbereiding zorg ik meestal voor een grote pan soep, waarbij het hoofdgerecht naargelang de van mij te verwachten activiteiten zal worden ingevuld. Ik begrijp dat ik het laatste moet verklaren.

Aangezien ik vrijdag altijd werk en steeds op een andere locatie ben, kan het eten niet altijd klokslag 17.00u op tafel staan. Dat lukt eigenlijk nooit. We eten meestal een heel stuk later, maar op vrijdag komt vroeg eten eigenlijk beter uit. Rond half 4 verschijnen de eerste appjes. "Ben onderweg naar huis, op pad met een vriend, spelen bij vriendinnen." Omdat ik nog aan het werk ben, begint op weg naar huis mijn brein te malen. Wat doen we met eten? Snelle macaroni, restjes uit de vriezer die ik voor dit soort gelegenheden heb ingevroren, of toch friet? Rond achten moet student bij de harmonie zijn.

"Zou jij mij straks willen halen bij het station? Die ***trein had vertraging en ik heb de bus gemist." lees ik bij thuiskomt op mijn app. "Mam, ik sta in Helmond met een lekke band. Haal je me op?" lees ik terwijl ik de soep sta op te warmen. En niet veel later; "Mam, kun jij ons van dansles ophalen. We zijn met de auto gebracht." Help, even Google Maps raadplegen. Snel bereken ik afstanden, tijden en vertragingen. Station en kapotte fiets kan ik combineren. Dansles wordt lastig. Voordat ik mijn student vraag naar station Helmond te komen, wordt mededansmoeder geappt of zij mijn basisschoolleerling wil ophalen. Gelukkig begrijpt ze mijn dilemma en in de stromende regen rijd ik naar Helmond.

Aangekomen bij mijn scholier is regen veranderd in hagel en mopperend laad ik de fiets in de auto. Als we ons goed 'opvouwen' kan er nog net een student met koffer en rugzak bij. Gelukkig is het station niet ver weg en vinden we een parkeerplaats. Turend naar zwiepende ruitenwissers hoor ik mijn mobiel. "Trein gemist, ben een half uur later." Nog even 'genieten' van station Helmond in de regen en straks snel samen friet eten. Gezellig?