Afbeelding
Foto: Joost Duppen

RetrO&U; Meezingfeest der herkenning

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Joost Duppen

Beek en Donk – Twee carnavalsconcerten van harmonie Oefening en Uitspanning (O&U) vormen de opmaat naar het Ganzendonckse carnaval. Met een knipoog naar het thema van de Teugelders 'Van Bloemetjesgordijn tot dansfestijn' was het hele Anker omgetoverd tot een mix van oud-bruine kroeg en het interieur van oma. Herkenbare nummers uit de jaren '60 en '70 werden zowel door artiesten als publiek vol overgave gezongen.

Terug naar de jaren '60 en '70
Tussen oud meubilair en schemerlampen kwam de sfeer van weleer helemaal tot leven. Terwijl het Jeugdorkest en Harmonieorkest er schitterend uitzagen met hun prachtige retro kledij, werden op de achtergrond Beek en Donkse foto's uit de roerige jaren '60 en '70 geprojecteerd. Voor de gelegenheid ontpopte voorzitter Pierre Heesakkers zich tot een ware Wim Sonneveld, die met 'een hoedje van stro' de zaal uitmuntend toezong. Het Jeugdorkest verliet het 'knusse' Nederland om met een Grease-medley het publiek mee te nemen naar de highschool-jaren van John Travolta en Olivia Newton-John. Muziek speelde deze avonden een hoofdrol, met subtiele grapjes zoals het zoeken naar de triangel bij 'Big Spender'. Voor de slagwerkgroep was het podium te klein. Ze speelden letterlijk op grote hoogte en verrasten het publiek met hun snelle tempowisselingen. Vertederend waren de kinderen van kinderkoor KiKo, die samen met Harry Mommers als Meneer de Uil verschillende kinderliedjes uit een ver verleden ten gehore brachten. Na ruigere werken als 'Hit the road, Jack' en 'Born to be wild' bracht 'Wonderful world', gezongen door carnavalskoor Magic, rust.

Herinnert u zich deze nog?
Natuurlijk herinnerde de zaal zich vele nummers en regelmatig werd er hard meegezongen. Hier en daar werden mobiele telefoons geraadpleegd om op te zoeken van wie het nummer ook alweer was. "We zijn toch nog jonger dan we dachten", lachen twee vrouwen, als het jaartal van het net hard meegezongen nummer blijkt mee te vallen. Terwijl orkestlid Karel in zijn oude trouwpak gemakkelijk voor lid van het cocktailtrio kon doorgaan, werden na de pauze lekkere Hollandse nummers gespeeld. Het publiek, dat graag meezong, werd op haar wenken bediend. Foto's van slapende wereldleiders bij het nummer 'Meneer de President' van Boudewijn de Groot waren een leuke aanvulling en de a-capella zang bij 'Lollypop' was wonderschoon. In een battle tussen The Stones en The Beatles werden 'Like a rolling stone' en 'Twist en shout' kunstig door elkaar gehusseld. Een hele avond vol herkenbare muziek werd natuurlijk geëindigd met een carnavalsmedley. In polonaise liepen artiesten en publiek door de zaal. Carnaval 2018 is op een goede muzikale wijze ingeluid.

Bekijk alle foto's op www.mooilaarbeek.nl.