Goudsmid

Heel toevallig kwam ik met het gezin in contact. Ik wilde alleen even wat achtergebleven post afgeven. De deur zwaaide wijd open, ik kwam toch zeker wel even iets met ze drinken? Mijn middag was eigenlijk al volgepland maar ik kon niet weigeren. Aan de keukentafel vertelde de vader dat hij goudsmid was in Aleppo. Zijn juwelierszaak was platgebombardeerd, alleen de sieraden die zijn vrouw droeg heeft hij mee kunnen nemen. Het merendeel daarvan was inmiddels verkocht omdat hij te weinig geld had om van te leven. Hij is nu twee jaar in Nederland en heeft al aardig zijn weg gevonden. Zijn sterke motivatie om weer in zijn vak aan de slag te gaan, heeft hem echter al heel wat teleurstellingen opgeleverd. Toch houdt hij vast aan zijn doel. Daar heeft hij alles voor over, gratis werken bij een juwelier bijvoorbeeld.

Ik vertelde terloops dat ik een vriendin heb die als hobby zilver smeedt. Kon ik hem niet met haar in contact brengen? Misschien kende zij de juiste mensen. Zij stond er voor open en op een middag pikte ik het echtpaar op en reden we naar Nuenen. Het werd een meer dan geslaagd bezoek, het enthousiasme spatte er aan beiden zijden vanaf. Mooie plannen werden gesmeed. Op Marktplaats werd gekeken naar materialen en hij wees mijn vriendin op een polijstmachine die voor een prikkie aangeboden werd. In Amsterdam. Zouden ze die samen kunnen kopen? Ik deed een bod via mijn mobiele telefoon. Een dag later kreeg ik een reactie. Helaas, het apparaat was al verkocht. Maar, werd mij verzekerd, het is absoluut naar een heel goed doel gegaan. Een Syrische vluchteling die er enorm blij mee is. Mijn vriendin baalde vreselijk, mijn telefoontje aan meneer de goudsmid verliep onverwacht vrolijk. Aangedreven door de adrenaline die het bezoek aan mijn vriendin had opgeleverd, was hij naar Amsterdam gereisd en had goede zaken gedaan.

Sinds die tijd mag ik op een afstandje volgen wat er voor moois aan het ontstaan is. Hij leert haar de fijne kneepjes van het vak en zij opent deuren voor hem die tot nog toe gesloten bleven. Geld blijft nog wel de grootste struikelblok. Zit alles weer eens tegen? Dan is daar mijn vriendin die hem weet op te peppen. Hoe dan ook, ik heb er alle vertrouwen in: vroeg of laat is Laarbeek een goudsmederij rijker!