Vastenactie 2018

Aarle-Rixtel - Zoals gebruikelijk in deze periode van het jaar is het weer de tijd van de jaarlijkse vastenactie. Eerst wil MOV Aarle-Rixtel terugblikken op de actie van voorgaande jaren. De opbrengsten daarvan zijn voldoende gebleken, mede dankzij de ondersteuning van de vastenactie, om het toiletgebouw in Ghana te realiseren.

De schoolkinderen die daarvan gebruik zullen gaan maken zijn daar de gemeenschap erg dankbaar voor. Zodra het toiletgebouw klaar is zullen de foto's daarvan in deze krant gepubliceerd gaan worden.

Voor het jaar 2018 heeft Stg. MOV besloten om het landelijke project van de vastenactie te ondersteunen. Dit project is in Zambia in het zuidelijke deel van het continent Afrika, het is 18 keer groter dan Nederland. Er worden 70 verschillende talen gesproken, er wonen 15 miljoen mensen. Bijna de helft van de mensen leeft in armoede, dat wil zeggen dat zij minder dan € 1,50 per dag verdienen.

Het campagneproject van de vastenactie 2018 richt zich op het Households in Distress-programma (HID-programma) van de zusters van de Heilige Harten van Jezus en Maria in Mbala. Het hierbij meestal om gezinnen waarvan de kostwinner(s) geïnfecteerd zijn met hiv of bijvoorbeeld om grootouders die voor hun kleinkinderen moeten zorgen omdat de ouders zijn overleden.

Via voorlichting en goede gezondheidszorg helpt het programma de verspreiding van hiv te verminderen en om de gezondheid van geïnfecteerde mensen te verbeteren. Daarnaast krijgen mensen hulp in de vorm van trainingen, workshops en kleine startkapitaaltjes om in hun eigen levensonderhoud te voorzien.

Het campagneproject zal zich vooral richten op 300 hiv-positieve mannen en vrouwen die weduwe, weduwnaar of alleenstaande (pleeg) ouder zijn, die een laag inkomen hebben en die gemiddeld zo'n zes tot acht personen in hun huishouden tellen. Het doel van dit project is om de onafhankelijkheid van deze mensen te vergroten door ze allerlei vaardigheden bij te brengen en te helpen om eigen inkomsten te verkrijgen.

Zoals in heel veel landen is hiv/aids positief zijn, nog steeds een groot taboe. Terwijl juist met goede medicijnen en zorg de ziekte niet meer dodelijk maar chronisch is. De zusters van de eerdergenoemde orde hebben zich het lot van deze patiënten aangetrokken en zij gaan waar andere niet gaan, nl. naar de patiënten thuis om hen zorg te verlenen maar ook om ze te trainen.

Graag wil MOV Aarle-Rixtel de vastenactie daarbij behulpzaam en dit jaar dit project bijzonder onder uw aandacht brengen. Uw bijdrage gelieve te storten op bankrekeningnummer NL26RABO0166160393 t.n.v. STG MOV inzake project Zambia. Ook zal in de kerken van de gemeente Laarbeek weer de bus staan waarin u uw bijdrage kunt doen. In Aarle-Rixtel zal weer huis aan huis gecollecteerd worden, waarvoor ze nog collectanten vragen. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met mevr. Elly Wijnen, tel. 0492-383091 of met Ton Schepens, 06-15690059. Namens de mensen in Zambia, heel hartelijk dank voor uw solidariteit.