Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Zeven voorleeskampioenen lezen prachtig voor

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beek en Donk – Lars, Anne, Jolijn, Jasper, Nova, Floor en Eva trotseerden vorige week woensdag hun zenuwen. Ze lazen voor aan een volle zaal met klasgenoten, familie, bekenden èn jury. Tijdens voorleeswedstrijden op basisscholen waren ze de besten. Nu streden ze om een plek voor regionale kampioenschappen in Goirle.

Allemaal kampioenen
Spandoeken en aanmoedigingen, voorleeskampioenen worden zelfs toegezongen. Soms wat bibberig betreden de dappere voorlezers het podium en gaan zitten op de grote oranje bank die daar speciaal is neergezet. "Kampioenen zijn jullie allemaal", zegt Esther Göring die de ochtend presenteert. Een jury bestaande uit Mirjam van den Tillaart (voorleesvrijwilligerster), Erik Adema (directeur van basisschool De Rietpluim) en wethouder Greet Buter had de taak de voorlezers te beoordelen. Door een naam uit een hoed te trekken werd de volgorde bepaald.

Opgaan in een verhaal
Lars ('t Klokhuis) kwam als eerste uit de hoed. Lars komt uit een voorleesfamilie. Veel familieleden, vandaag ook zijn neef, lazen al mee in deze wedstrijd. Opa en oma houden trots een dubbel spandoek omhoog. Met komische accenten en zelfs dialect leest hij zijn verhaal. Anne (Muldershof) leeft zich helemaal in. Prachtige mimiek verraadt hoe ze opgaat in het verhaal. Respect voor Jolijn (Raagten) die gaande het voorlezen haar zenuwen in bedwang krijgt. Na een bibberig begin lijken zenuwen weg te smelten. De zaal gaat op in haar verhaal. Dat Jasper ('t Otterke) als klein kind werd voorgelezen is misschien de reden dat hij zelf goed voorleest. Het fragment wordt in ieder geval spannend voorgedragen. Terwijl hij bladzijdes omslaat wordt je steeds verder in het verhaal gezogen. Hij eindigt met een cliffhanger.

Drummen en weer luisteren
Na een pauze, waarin Giel Verstraten het publiek leert om je lijf als beat box te gebruiken, is het lastig om rustig te worden. Nova (Driehoek) bespeelt met haar stem de onrustige kinderen uit groep 7 en 8. Met intonatie en nadruk komt de humor in het verhaal over op de zaal en lijkt de aandacht terug te keren. Floor (Bernadetteschool) koos een fragment over een gymles. Een klein meisje met een 'dijk van een stem' die pauzes laat vallen en door tempowisselingen je helemaal meeneemt in de gymles zoals die in het boek omschreven wordt. Hekkensluiter Eva (Brukelum) heeft oog voor detail. Met haar gouden wikkel leest ze 'Sjakie en de Chocoladefabriek' rustig voor en kan zelfs de jury aankijken.

Na een leerzame quiz komt Floor als winnaar uit de bus. Haar rust, tempowisselingen en contact met publiek maakt haar Laarbeeks kampioen. Op 24 maart vertegenwoordigt Floor Laarbeek in Goirle.

Afbeelding
Afbeelding