Nadenker

Doet deze gemeente genoeg aan preventie voor puberende tieners of alleen voor de jongste en ouderen. De WMO-raad van de gemeente Laarbeek deelde in 2012 de toenmalige tienerwerken mee dat er niets zou veranderen en alles bij het oude zou blijven. Nou, ze zijn van een koude kermis thuisgekomen zeggen we hier. De gemeente hanteert het beleid dat elk kind mag meedoen. Dat is iets anders dan dat elk kind mee kan doen. Jongeren tussen 13 en 18 jaar zwerven door onze gemeente, voor elk loslopend dier hebben we wel plaats, behalve voor deze doelgroep.

Ook tieners waar het goed mee gaat moeten met hun vertier en verdriet zoeken naar een ontmoetingsplaats die voor hen geschikt is. Bij voorbeeld met heftige gebeurtenissen in hun vriendenkring komen ze graag bij elkaar maar ook om zich voor te bereiden op gemeenschappelijke feesten. O ja, als ze 18 zijn en gaan verdienen, zijn ze weer welkom. De ondersteuning vanuit de gemeentelijke instanties zijn zo slecht geregeld dat preventief tienerwerk eerder een utopie is dan werkelijkheid. De ondersteunende instanties geven aan dat ze worden belast met zoveel casussen dat er voor preventie geen uren en geld beschikbaar zijn. Vrijwilligers worden aan hun lot overgelaten als het gaat over samenwerking maar mogen wel de spreekwoordelijke de kolen uit het vuur halen. Gemaakte afspraken vervallen steeds met nieuwe wijkagenten of jongerenwerkers.

Nu, 2018, hechten onze lokale politici meer waarde aan de kosten dan aan onze sociale verplichtingen tegenover de begeleiding van onze jonge burgers. Sinds kort zijn de bestaande tienerwerken aangeraden om een eigen stichting te worden. Waarvan er 3 van de 4 zeker niet laagdrempelig kunnen zijn bv. Voor de prijs van een glaasje drinken hebben ze in elke winkel een hele fles en voor de oudere jeugd vanaf 13 wordt soms een activiteit opgezet. Openstellingen zijn sporadisch gemiddeld twee keer in de maand en 2 van de 4 beschikken niet over een eigen ruimte en kunnen nog geen foto aan de muur laten hangen. Er is in 3 kernen van Laarbeek niets wat de jeugd ziet als een eigen ontmoetingsplaats. Men gaat ervan uit dat tieners zitten te wachten op activiteiten en sport. Dat is nodig en leuk, maar wat jeugd en vooral tieners ook nodig hebben is een open deur waar ze welkom zijn en elkaar kunnen ontmoeten. Dit geldt voor al onze tieners in de pubertijd. Sinds we in de drankwet de leeftijd hebben verhoogd, heeft deze gemeente niets gedaan om ze een alternatief te bieden. Het excuus hiervoor is te weinig vrijwilligers maar op een vlak waar voldoende vrijwilligers zijn, worden extra krachten ingezet. Raar is dat ik zou zeggen: zet ze in waar een tekort is. Daar komt nog bij dat het schandelijk is dat vrijwilligers opgezadeld worden met een problematiek die de gemeente of ondersteunende instanties hoort uit te voeren en steeds moet bedelen om goed begeleid te worden. De WMO-wet geeft de gemeente het advies om preventief te werken, wat aangeeft hoe belangrijk ontmoetingsplaatsen zijn in plaats van 'achterafveldjes' of illegale kroegen zonder toezicht of begeleiding.

Excuses en verklaringen te over, maar het is een feit dat tienerwerk dat bedoeld wordt in de WMO-wet in laarbeek sinds 2012 ver achteruit is gegaan. Het kan toch niet zo zijn dat we onze kinderen tot hun 12 jaar angstig beveiligen tegen de buitenwereld en als ze in de pubertijd moeilijk doen ze aan hun lot overlaten en anderen de schuld geven dat ze niet de burgers geworden zijn die wij voor ogen hadden. Ook kan het er bij mij niet in dat de burgers van Laarbeek nu met de verkiezingen voor de deur geen prioriteiten durven te stellen voor het belang van hun eigen kinderen. Opvoeden en het bieden van een veilige omgeving is namelijk niet alleen een plicht van de ouders en scholen maar van de hele gemeenschap. Denk goed na wat politici beloven. Wat ze zullen doen is namelijk makkelijker dan echt te doen wat ze zeggen.

Ad de Hoon