Afbeelding
Foto: Martin Prick

oMase Dorpskwis 'Kweet ut' pittig gezellig

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Martin Prick

Mariahout/Lieshout – Vrijdag 23 februari vond de tweede editie van 'Kweet ut' plaats. Klokslag 19.00 uur werden vragen en opdrachten door 26 groepen opgehaald. Een avond van zwoegen, zweten en racen tegen de klok brak aan.

Ut war veul
Vier minuten over elf arriveert Thea Jansen van team 'Zonnige bloempjes' als eerste om ingevulde opdrachten in te leveren. De muzikante bij 'De Grottendorfers' kreeg de categorie muziek onder haar hoede. "Gelukkig kon ik rekenen op mijn dochter als hulplijn", lacht ze. Hulplijnen waren regelmatig nodig, want de teams hadden ruim vier uur om tien categorieën met tien vragen op te lossen. Daarnaast creatieve opdrachten, zoals inkleuren van gasten van Willem-Alexander en maken van tangrams. Welke pitten zitten in een zakje? Smaakpapillen werden aangesproken bij het proeven van diverse soorten koek en er waren zeventien pittige sponsorvragen. In de vrieskou, het was min vier, werden deelnemers Mariahout ingestuurd om daar 'ezelsruggen', de markante muurtjes rondom kerk, park en school, te meten. Bewapend met meetlint of laser werd in de donkere nacht flink gerekend.

Niet alleen het mes op tafel
Om acht uur kwam per groep een deelnemer naar 'De Pelgrim' om daar met zijn eigen bestek de tafel te dekken. Een heerlijke maaltijd ging aan de neus voorbij, want vijftig pittige vragen, zoals in de televisiequiz 'Met het mes op tafel', werden op kandidaten afgevuurd. Intussen werd 'thuis' door andere deelnemers druk verder 'gegoogled'. Terwijl hapjes en drankjes vaak roerloos op tafel stonden,heerste op de meeste plekken een serene rust. Achter een schermpje druk lezen en scrollen. Juffen Renate en Martine zitten in de Bernadetteschool teruggetrokken van de groep om in alle rust aan een tangram te werken. In 'De Koekoek' zaten dames van vrouwenvereniging KVL bij elkaar. "Voor de gelegenheid hebben we versterking van heren.", vertelt Lyda Stal. "Meestal is onze vereniging strikt voor vrouwen." Het leuke initiatief van oMase wordt graag gesteund. "Het is gezellig", lacht een dame die met een schaal snackjes rondgaat. "Ook iets lekkers?"

Niet storen
De tijd tikt weg en bij de Hoofies op het Ginderdoor komen ze tot de conclusie dat ze met deze quiz de hele week zoet kunnen zijn. Gespannen gezichten bij team Twaalf25. De aanbellende MooiLaarbeekKrant wordt amper gehoord. Bij het openen wordt lachend gezegd dat we beter achterom, op z'n Mariahouts, hadden kunnen komen. Via de achterdeur verlaten we het pand. Deze club jonge mensen doet komende zomer met team Twaalf25 mee met Alpe d'HuZes. Voordat ze, als eerbetoon aan overleden vaders, de berg beklimmen, hebben ze sponsorgeld nodig. Gelukkig kunnen de 26 teams bij 'Kweet ut' geld verdienen voor goede doelen. Team Twaalf25 heeft vier andere teams die hun goede doel steunen. Om 10 seconden voor half twaalf rent het laatste team 'De Pelgrim' in. Het nakijken kan beginnen. Op 9 maart weten Lieshout en Mariahout wie zich dit jaar de winnaars van 'Kweet ut' kunnen noemen.

Afbeelding
Afbeelding