Vlnr: Margot Cleutjens, Dre Meulendijks met hond Blaze, Marieke en Perry Hanssen en Henri Kanters
Vlnr: Margot Cleutjens, Dre Meulendijks met hond Blaze, Marieke en Perry Hanssen en Henri Kanters Foto:

Eigenaar en huurders Klokkengieterij scheppen duidelijkheid:

"Er is hier niemand die weg moet!"

Redacteur: Mariëlle de Beer

Aarle-Rixtel – Dagelijks worden ze aangesproken. Of het nu bij de supermarkt, bij het tankstation of gewoon op straat is; huurders van de monumentale klokkengieterij horen dagelijks 'Goh, zijn jullie (ook) al weg?'. Aanleiding voor deze onrust is het vertrek van een collega-ondernemer eind 2017 en een daarmee samenhangend artikel in een regionaal dagblad waarin gesuggereerd werd dat het einde oefening was voor álle ondernemers. Niks is echter minder waar.

Geen opvolgers
Eigenaar van de panden aan de Klokkengietersstraat Frank Fritsen is duidelijk: "Toen ik een aantal jaren geleden stopte met ondernemen had ik geen opvolgers en die komen er ook niet. In 2014 ben ik benaderd om mijn ruimtes te gaan verhuren en vanaf dat moment was de animo groot. Ik heb daarvoor een geheel nieuwe omgevingsvergunning moeten aanvragen. Dit was zonder de hulp van de gemeente niet gelukt. Het is echter geen publiek geheim dat dit terrein al jarenlang als mogelijke inbreidingslocatie voor woningbouw geldt. Ik heb de gemeente Laarbeek zelf verzocht medewerking te verlenen aan het eventueel bouwen van woningen. Dit weten de huurders van meet af aan; ik ben altijd open en eerlijk geweest over de huurtermijn. Alhoewel er allerlei geluiden door het dorp gaan – ik heb zelfs 'alles al verkocht' hoorde ik van de week - weten zowel gemeente als ikzelf op dit moment niet hoe het ervoor staat. Ik heb geen reden om het zomaar plat te gooien hier. Eén ding staat voorop; er is hier niemand die weg moet; iedereen kan met zekerheid huren tot en met eind 2018."

Een locatie met karakter
Perry en Marieke Hanssen van HANSSEN Interior Design zijn gevestigd in het voorste gedeelte van de oude klokkengieterij dat te boek staat als rijksmonument en te allen tijde intact dient te blijven. Perry: "Wij zijn hier gevestigd sinds 2014. We hebben destijds bij Frank aangeklopt omdat we erg gecharmeerd waren van de locatie. Niet alleen de uitstraling maar ook de huurprijs was voor ons als startende ondernemers erg interessant. Dre Meulendijks van Dreez Interieur & Rariteiten beaamt dit; "wat ik doe en kan doen in de ruimte waarin ik zit, kom ik nooit meer ergens anders tegen. Industriëler dan dit kan het niet worden. Ik ben van de omgeving gaan houden en ik denk wij allemaal. Ik ga hier niet weg. Ook de gemeente was laaiend enthousiast over dit initiatief maar nu lijkt het wel alsof de principes zijn omgekeerd. De klokkengieterij heeft het dorp groot gemaakt, deze panden horen bij het karakter van het dorp. Nu er sprake is van een mogelijke inbreiding, hoor of zie je niemand van de gemeente meer. Ik snap dat niet. Ik vind het prima om eruit te gaan op termijn maar hoe kun je deze plek eerst zo omarmen en nu niet meer thuis geven?"

Een mooie start
De klokkengieterij als broedplaats voor jonge (en creatieve) ondernemers werd vanaf de start in 2014 direct door gemeente en gemeenschap omarmd. Margot Cleutjens van Deel Interieurbeleving was één van die starters. Inmiddels heeft ze een nieuwe, grotere locatie gevonden aan de Kerkstraat in Aarle-Rixtel. "Ik zie het als een hele mooie start die ik hier heb kunnen maken. De Klokkengieterij heeft mij veel gebracht de afgelopen twee jaar. Het is een opstap geweest naar een volgende fase. Aan mij deed zich nu een kans voor die ik niet kon laten schieten en dat was sneller dan verwacht, maar ik hecht eraan te vertellen dat dit mijn eigen vrije keuze is." Hetzelfde geldt voor Judith van de Rijt van JUUDs. Zij heeft onlangs kunstenaarsbenodigdhedenwinkel Foederer overgenomen en gaat haar bedrijfsactiviteiten verder in Helmond uitvoeren. Fritsen is behalve verhuurder ook als mens betrokken: "Ik ben toch zo trots op mijn meiden!"

"Wij weten van niks"
"Het is vervelend elke dag geconfronteerd te worden met de vragen of je al weg bent en of je weg moet uit deze geliefde omgeving", legt Marieke Hanssen uit. "Wij weten van niks en werken hier nog elke dag vol overgave", valt echtgenoot Perry haar bij, "en niet alleen wij, ook onze collega's." Henri Kanters van Brouwerij Laarbeek bijvoorbeeld; "alhoewel wij als vriendengroep hobbymatig gebruikmaken van de ruimte naast onze fulltimebanen, zijn we volop aan het brouwen. We zijn er als laatste bijgekomen in eind 2015. We hebben vorig jaar nog een nieuwe brouwinstallatie geïnstalleerd. Alhoewel we rondkijken in Laarbeek voor een andere locatie is er nog niks concreet en tot die tijd zijn we hier lekker bezig." Frans Wijnstekers van Brouwerij De Gieterij laat eenzelfde geluid telefonisch horen: "We zijn tot en met eind 2018 verzekerd van onze ruimte en maken daar optimaal gebruik van." Perry Hanssen: "Je wil vooruit en niet continu aangesproken worden alsof je hier niet meer gevestigd bent. Daarom is het belangrijk dat mensen weten dat ondernemers hier actief bezig zijn hun beroep uit te oefenen."

Broedplaats niet ten einde
Perry besluit: "Ik spreek namens iedereen wanneer ik alle credits aan Frank geef; iedereen heeft hier een hele mooie start kunnen maken. We doen allemaal iets heel anders maar we doen ons ding allemaal met passie. Frank heeft een broedplaats gecreëerd die ons in staat heeft gesteld ons verder te ontwikkelen en daar zijn we hem dankbaar voor. Deze broedplaats is nog niet teneinde maar bruist van de activiteiten."