Afbeelding
Livado Fotografie

Slipjacht Croy houdt dit jaar 51ste editie

Aarle-Rixtel – Triple B Hunt neemt met hun meute Engelse foxhounds deel aan de 51ste editie van de Slipjacht vanaf Kasteel Croy op zaterdag 10 maart.

Met een hartelijk ontvangst vanaf 11.30 uur worden de ruiters en volgers ontvangen in de jachtkamer van Kasteel Croy. Na dit ontvangst wordt er vanaf 13 uur in de middag een drankje genuttigd uit de zogeheten 'Stirrup-cup'. Dit zorgt voor verbroedering en temt de laatste zenuwen bij de onervaren ruiters. Tevens zal er deze dag een toast uitgebracht worden op één van de jongste leden van de club: Rosalie Beekmans. Deze zeer gedreven 12-jarige dame rijdt deze dag haar 100e jacht als 'Whipper-in'. Ze jaagt al vijf volle seizoenen mee met haar jachtpony's, regelmatig zelfs in het zeldzame dameszadel.

De meute foxhounds die meedoen aan de jacht worden als sinds de late puppytijd getraind om de juiste conditie te krijgen en te behouden voor deelname aan de jacht. Daarnaast worden ze ook getraind op een vossengeur. Een spoor van deze geur wordt voorafgaand aan de runs verspreid door de sliptrekker, zodat de honden alleen op dit spoor zullen jagen en niet op dat van andere levende dieren. Onder leiding van Master Huntsman: Björn van Vlerken en zijn Whipper-ins begeven de honden zich naar de eerste run, die gevolgd worden door de ruiters. De honden vormen samen met de Whipper-ins en de Master Huntsman de 'Huntstaff'. De staff kent alle honden bij naam en traint meerdere keren per week met ze. Zo blijft hun conditie op peil.

De honden worden al snel enthousiast wanneer zij de vossengeur in de neus krijgen, ze mogen alleen pas vertrekken wanneer de Master Huntsman zijn cap af zet. Het tafereel is voor de volgers zowel met de fiets als auto te volgen. Geheel volgens Engelse traditie jagen de deelnemers langs diverse weilanden en akkers, niet geschroomd door de natuurlijke hindernissen als sloten en omgevallen bomen. Na enkele runs is het tijd voor de Sherry stop, de ruiters en volgers worden getrakteerd op een hapje en een drankje en ook de dieren kunnen hun rust nemen. Hierna wordt de slipjacht vervolgd met de laatste run die eindigt bij de 'Schaapskooi'. Na afloop wanneer alle honden gecheckt zijn vindt de zogenaamde 'kill' plaats. De honden krijgen een schoongewassen koeienpens als beloning voor het jagen. De ruiters zullen hun paarden verzorgen en gezamenlijk nagenieten van een heerlijke dag tijdens het 'Jachtmaal'.