Afbeelding
Foto:

Dorpsauto zorgt voor verbindende rol in het dorp

Boerdonk - Sinds de pilot in september 2014 is het (openbaar) vervoer in Boerdonk voor iedereen enorm verbeterd. Na een intensieve samenwerking tussen Provincie Noord Brabant, ZET (schakel naar sociaal resultaat), gemeente Meierijstad, dorpsraad en Zorg om het Dorp Boerdonk zijn de handen ineengeslagen om een oplossing op maat te bedenken.

Probleem
De bestaande Arriva buurtbus vertrekt op werkdagen om het uur alleen richting Veghel en niet naar omliggende plaatsen als Gemert, Laarbeek of Helmond. Het niet bereikbaar zijn van deze plaatsen had voor de inwoners een grote impact op de leefbaarheid. Een groot deel van het met 760 inwoners tellende dorp is georiƫnteerd op deze plaatsen. Iedereen binnen Boerdonk kan gebruik maken van de Dorpsauto. Deze is dagelijks inzetbaar, ook na 18.30 uur en in de weekenden. Er zijn op dit moment zeven vrijwillige chauffeurs en een coƶrdinator die de ritten dagelijks verzorgen en dat maar liefst 365 dagen per jaar. Het aantal ritten is sinds het begin van de pilot tot eind 2017 meer dan verdubbeld!

Mobiliteit
Goede mobiliteit is belangrijk zodat iedereen, jong en oud, mee kan doen in de samenleving. Denk hierbij aan minder mobile ouderen welke naar de winkel, arts, ziekenhuis of op bezoek bij familie willen. Maar de dorpsauto mag niet alleen als zorgauto gezien worden, maar is ook inzetbaar om jongeren naar een sportvereniging of school te brengen. De dorpsauto is dan met een vertrouwd chauffeur uit eigen dorp een belangrijk vervoersmiddel.

Daarom is het doel! De dorpsauto vervoert van deur tot deur! De dorpsauto is een onderdeel van de basisbehoefte! De dorpsauto is er voor iedereen! De dorpsauto is er voor korte en lange afstanden (straal van circa 25 km).

Wat kost het?
Er wordt een vaste prijs gerekend voor het reizen naar omliggende plaatsen. Dit is een prijs per rit, ongeacht het aantal personen dat meerijdt. In overleg zijn de chauffeurs bereid om maximaal 1 uur te wachten op de plaats van bestemming. Dan valt de terugreis binnen hetzelfde bedrag.

Deze adequate dienstverlening is binnen Boerdonk een geweldige oplossing gebleken, en heeft veel navolging gekregen in meerdere kleinere kernen in Nederland.

Stichting Zorg om het Dorp Boerdonk hoopt in de nabije toekomst samen met betrokken partijen op een duurzame elektrische auto te kunnen overstappen. De eerste gesprekken zijn al gevoerd en tijdens de zorgmarkt op zaterdag 31 maart, 10.00 - 13.00 uur in gemeenschapshuis den Hazenpot, wordt over de dorpsauto meer uitleg gegeven.

Stichting Zorg om het Dorp hoopt nog lang de inwoners op allerlei manieren te mogen ondersteunen. De dorpsauto is daar in ieder geval een belangrijk onderdeel van.