Zwaartekracht

Een paar weken geleden wil ik een paard kopen. In Laarbeek heb je plenty paardenfokkerijen dus er valt wat te kiezen. Ik vind een mooi zwart paardje en vraag aan de handelaar of het een goed paard is. Hij zegt: "Skauwe, dat valt wel mee." Ik reken af en spring parmantig op het makke beestje, dat vervolgend direct door z'n benen zakt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee dus ik mag niet mopperen. Allemaal de schuld van de zwaartekracht, een aantrekkende kracht die massa's op elkaar uitoefenen. Hoe groter de massa, hoe groter de aantrekkingskracht. Bij mensen is het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat een groot lijf een grote aantrekkingskracht uitoefent of je moet een sumoworstelaar zijn. Albert Einstein zei al: "Verliefd worden is niet het stomste wat een mens doet - maar de zwaartekracht kan er niet verantwoordelijk voor worden gemaakt."

Het is erg ingewikkeld allemaal en het wordt nog vreemder. Neem de Olympische Spelen. Schaatsers doen er alles aan om van de zwaartekracht zo weinig mogelijk last te hebben en daardoor zo snel mogelijk over het gladde ijs zoeven. Hoogspringers proberen de omlaag gerichte kracht opzettelijk te omzeilen. Dat geldt ook voor hardlopers, verspringers, kogelstoters, speerwerpers, vogels en insecten. Sir Isaac Newton en Einstein proberen alles te doen om de zwaartekracht te laten gelden en de mens doet zijn uiterste best om deze natuurkrachten teniet te doen. Anderen daarentegen gebruiken de zwaartekracht juist om sneller te gaan. Rodelers, Bobsleeërs, Skiërs, noem maar op, allemaal willen ze zo snel mogelijk naar een lager gelegen punt. Dat geldt ook voor veel lijven waarvan na verloop van tijd sommigen lichaamsdelen het met gemak winnen van de gravitatie, om maar eens een natuurkundige term te gebruiken. Ik vraag me altijd af wat er zou gebeuren wanneer je allergisch zou zijn voor de zwaartekracht; blijf je dan de hele godganselijke dag zweven of verdwijn je stillekes uit de atmosfeer.

Het wordt nog gekker. Kosmosdeskundige Patrick Moore kondigde aan dat de planeten Jupiter en Pluto op een dag heel even, om precies 09.47, op één lijn zouden staan waarbij Pluto dus vanaf de Aarde beschouwd achter Jupiter wegschuift. Daardoor vermindert de zwaartekracht tijdelijk iets. De geleerde vertelde erbij dat wie op dat moment omhoog zou springen, iets geweldigs zou ervaren. Sommige mensen konden opeens hoger springen of zelfs zweven. Wat is dat toch met de mensheid, het was 1 april.

Helemaal verwarrend wordt het wanneer ik op het postkantoor kom om een brief te posten. De postbeambte zegt tegen me: "Zeg Skauwe, er moet nog een postzegel bij, de brief is nu nog te zwaar." Ik kijk hem verbaasd aan en vraag: "En met een postzegel erbij wordt hij lichter?"