Afbeelding
Foto: Martin Prick

Heemhuis 't Hof van Liessent feestelijk geopend

Redacteur: Jac Babin
Fotograaf: Martin Prick

Lieshout - Met veel oog voor traditie werd afgelopen zaterdag het Heemhuis van Lieshout en Mariahout geopend. Wethouder Joan Briels deed dat samen met voorzitter Louis Doomernik. Zij trokken samen een een 'Brabants Bont'-tafellaken voor het raam weg, waardoor het logo van 't Hof van Lieshout zichtbaar werd.

Verhuizing
Op een boerenkar, begeleid door 't Aaw Hermenieke, werden de laatste stoelen vanuit het dorpshuis naar het nieuwe onderkomen in de Dorpsstraat gebracht. Een grote groep belangstellenden had zich daar verzameld. Een aantal bestuursleden van 't Hof van Liessent is verkleed in een historisch outfit. De van trots glimmende voorzitter compleet met 'billentikker' en hoge hoed.

Toespraken
Het talrijke publiek paste maar nauwelijks in de toch ruime huiskamer. "Dank zij de medewerking van de gemeente, de Dorpsraad, de Rabobank en vooral de Stichting Vrienden van de Heemkundekring konden we dit pand kopen", vertelt Louis. "Wat je vandaag hier ziet, is het resultaat van de inspanningen van talloze leden en vrijwilligers uit de gemeenschappen van Lieshout en Mariahout. Hartelijk dank daarvoor!"

"Veel mensen uit Lieshout en Mariahout weten ons inmiddels te vinden. Wij houden de historie van Lieshout en Mariahout bereikbaar voor iedereen", benadrukt de voorzitter. Plannen voor de toekomst zijn er in overvloed: het vieren van 200 jaar molen Vogelenzang, 85 jaar Mariahout, 300 jaar Bavaria, 75 jaar bevrijding, digitaliseren van het archief. Maar de allergrootste wens is toch wel om ook jongere mensen te interesseren voor heemkunde.

Wethouder Joan Briels steunt in zijn speech op zijn opa. Een foto hangt prominent in het heemhuis aan de muur. "Hij zou trots op mij zijn", zegt hij. "Vroeger dacht ik dat de wereld niet groter was dan mijn geboorteplaats Mariahout. Tegenwoordig komt de hele wereld via televisie, internet en facebook bij je binnen. De drang om de tradities en het dialect van je eigen leefgemeenschap te behouden, wordt daardoor groter."

Adriaan Schepers, president van ''t Aaw Hermenieke', wenst de vereniging veel geluk en biedt de gebruikelijke 'krentenmik' aan.

Uniek
"Jarenlange zochten we naar een betaalbare eigen ruimte", vertelt Martin van den Tillaar, penningmeester van de vereniging. "Steeds was het net niet wat we zochten, net niet betaalbaar, net niet… Thans zijn wij de enige Laarbeekse Heemkundekring met een heemhuis in eigendom en geen rooie cent schuld!"

"Zwart geld? Illegale praktijken?", oppert DeMooiLaarbeekKrant. "Niks hoor! We deden jarenlang wat zuinigjes aan", verklaart Martin openhartig. "Daarnaast heeft de Stichting 'Vrienden van de Heemkundekring', bestaande uit Cas van Hout, Wim Robben en Henk Verbakel, 50% van het benodigde geld voor dit pand bij elkaar gebracht, via acties, sponsoring en donaties! De Stichting heeft zich opgeheven. Om de kosten ook in de toekomst te kunnen betalen hebben we de contributie een beetje verhoogd. Dat was de eerste contributieverhoging in 29 jaar!"

Informeel
Onder het genot van een hapje en een drankje en onder de vrolijke klanken van ' 't Aaw Hermenieke', worden de feestelijkheden voortgezet. Leden van het Lieshoutse Gilde Sint Servaas, in hun kleurige kostuums, mengen zich tussen het publiek.

Het Heemhuis van 't Hof van Liessent
Het heemhuis is gevestigd in de Dorpsstraat in Lieshout en is geopend op dinsdagavond en woensdag overdag. "Loop gerust eens binnen", zegt de voorzitter uitnodigend.

Op een boerenkar, begeleid door 't Aaw Hermenieke' werden de laatste spullen naar het nieuwe onderkomen gebracht